18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 02 Oktobar 2014 02:41

O plinovodu Zenica-Travnik

Općine Busovača,Vitez, Novi Travnik i Travnik konačno bi ove godine trebale dobiti plin. Radovi, koji su počeli u aprilu 2012. godine, trebali bi, prema najavi iz BH Gasa, biti završeni ove zime. Tako je Vlada FBiH nedavno prihvatila izvještaj federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o implementaciji projekta Gasifikacija Srednjobosanskog kantona, u kojem se navodi da je izvođač radova završio sve aktivnosti na plinovodu Zenica - Travnik.

 

"Ukupna dužina plinovoda je 43.558 metara, a od navedene dužine, magistralnom plinovodu pripada 37.167 metara, odvojni plinovod za mjerno-regulacijsku stanicu Busovača je 3.181 metar i odvojni plinovod za mjerno-regulacijsku stanicu Novi Travnik je 3.210 metara dužine", rekli su nam iz BH Gasa. Prema ugovoru, koji uključuje i vrijeme potrebno za otklanjanje eventualnih nedostataka, konačni rok za završetak projekta je 31.10. 2014. godine. Kako je za Oslobođenje rekao Mirza Sendijarević, nedostataka u izgradnji plinovoda ima.

 

"Plinovod nije napravljen onako kako je projektom dogovoreno i za ovo vrijeme koje nam je preostalo nadamo se da će izvođač radova, tvrtke Monter iz Hrvatske i GP Put iz Sarajeva, naći neko rješenje, da će sve biti napravljeno, odnosno ispravljeno u skladu sa projektom jer je to BH Gas i platio", kazao je Sendijarević. On je izrazio nadu da će se sve primjedbe koje BH Gas ima prihvatiti i da će plinovod biti u potpunosti funkcionalan. Manager.ba