28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Septembar 2014 10:30

Rusmir Hrvić

Jedna od najvećih bosanskohercegovačkih grupacija s većinskim privatnim kapitalom, AS Group, u prošloj je godini za čak 100 posto povećala broj radnika i to na 2700. Liderstvo u pojedinim vrstama proizvodnje, poput keksa i biskvita, već je preuzela, a posluje i razvija se u trgovini, prehrambenoj i tekstilnoj industriji.

Od osnivanja kompanije je akvizirala brojna poduzeća kao što su: poduzeće za nekretnine Vemal iz Tešnja, tekstilna industrija Napredak iz Tešnja, turska tvornica keksa Kent Elit, prehrambena industrija Vispak iz Visokog, tvornica tekstila Fortitudo iz Travnika, tvornica čokolade Gomex iz Laktaša i punionica vode Oaza iz Tešnja. U ovoj godini bilježena je i jedna nova akvizicija i to vodeće bh. prehrambene industrije – Klasa. O toj i drugim akvizicijama te o osvajanju novih tržišta razgovarali smo s Rusmirom Hrvićem, direktorom Klasa d.d. Sarajevo, člana AS Groupa.

Kako je AS Group poslovao u prošloj, kako posluje u tekućoj godini?
• AS Group bilježi konstantan rast prihoda. Jedna smo od najbrže rastućih grupacija u BiH. Akvizicijom Klasa u ovoj godini učinili smo strateški korak k postizanju našeg dugoročnog cilja ulaska među pet najvećih kompanija proizvođača hrane u regiji.

Mnoštvo brandova, proizvoda Grupe, izvozi se na strana tržišta. U kojoj vrijednosti je dosada izvezeno i u koje zemlje? Postoji li mogućnost izvoza na neka nova tržišta?
• U ovom trenutku izvozimo u 22 zemlje svijeta. Godišnja vrijednost našeg izvoza je oko 20 milijuna maraka. Upravo smo potpisali ugovor s partnerima iz Moskve o izvozu halal proizvoda Klasa, Vispaka i vode Oaza na tržišta Rusije, Bjelorusije, Kazahstana i Ukrajine. Ugovor podrazumijeva zastupništvo, distribuciju i prodaju proizvoda AS Groupa na tržištu koje broji skoro 220 milijuna stanovnika. Suradnja s ovim i nekim drugim partnerima iz regije jugoistočne Europe, EU-a, SAD-a, kao i zemalja Zaljeva, trebala bi značajno povećati ukupan obujam izvoza naše grupacije.

Kava, keksi, začini, voda, praškasti proizvodi… s raznim brendovima u Vašem su asortimanu. Koji, po Vama, ima najviše potencijala?
• Svi naši brandovi bilježe kontinuiran porast realizacije kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima. Teško je posebno izdvojiti bilo koji od brandova, jer kupci u pravilu naručuju istodobno Klasovo brašno, jufke, somune, ali i Vispakovu Zlatnu džezvu, Laganini praškasti program, Tajna začine, čokolade i krem namaze, Oazu, kao i kekse i druge konditorske proizvode iz programa Master i Kent.

AS je odnedavno većinski vlasnik Klasa. Kakvo ste stanje zatekli u ovoj kompaniji? Što planirate vezano za Klas u budućem razdoblju?
• Namjeravamo Klas vratiti na stare staze slave. Klas je kompanija koja ima 112 godina tradicije u proizvodnji hrane. Od početka smo znali što želimo i na koji način ćemo naše ciljeve ostvariti. Poduzeli smo do sada dosta toga kako bismo Klasu dali mjesto koje zaslužuje na tržištu. Mislim da smo na dobrom putu. Velik broj Klasovih brandova poput Klasovog brašna, jufke, peciva, Klasove tjestenine, Bosanskog lokuma smo uspjeli u značajnoj mjeri vratiti na prodajne police. Slijedi povratak Klasove Tahanhalve, Sarka i nekih drugih vrlo snažnih brandova.

Koliko trenutačno ima zaposlenih u Grupi? Postoji li mogućnost za nova radna mjesta?
• AS Group trenutačno zapošljava 2700 radnika. Prošle godine smo u odnosu na 2012. godinu zabilježili stopostotni rast zaposlenih. Potrebe za novim radnim mjestima postoje. Jedna od naših poslovnih politika je stvaranje novih radnih mjesta, jer smatramo da ćemo u kontekstu društvene odgovornosti na taj način biti od najveće koristi svima.

Kakva je Vaša ocjena za bh. poslovni ambijent?
• S malo napora moglo bi se puno više uraditi. Imamo kvalitetu, znanje i sposobnosti, iskoristimo ih. Ovo je naša prilika, možda nam se druga ne ukaže.

MARIJA MARIĆ/DNEVNI LIST

 

Povezani članci (by tag)