29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Oktobar 2014 23:35

Rusmir Hrvić

Sada smo u fazi jačanja naših skladišnih kapaciteta za malinu, kupinu, gljive i tako dalje. A nakon toga idemo i u nove projekte, kazao je za bh. novinsku agenciju Patria Rusmir Hrvić, prvi čovjek AS grupacije u čijem vlasništvu su najjače bh. prehrambene kompanije Vispak i Klas, ali i mnoge druge firme.

 

Otkako je došao na čelo Vispaka 2010. godine, a ove godine i na čelo Klasa, obje kompanije su oborile rekorde proizvodnje, a nova tržišta otvorena su od Evrope do arapskih zemalja. Otvorena su i nova radna mjesta. Možda je za Klas najveći poslijeratni uspjeh to što je u Srebrenici prije nekoliko sedmica otvoren pogon za proizvodnju tjestenine.

 

A, Klas već odavno u Srebrenici razvija i malinjake, za koje Hrvić kaže da mogu biti šansa za stotine novih radnih mjesta. Jer, malina koja se uzgaja u BiH toliko je dobra da nema konkurenciju.

 

Jednostavno je najbolja na svijetu – kaže Hrvić.

 

Mladi Tešnjak, koji je i jedan od učesnika Biznis foruma koji se održava 29. i 30. oktobra u sarajevskom hotelu Evropa, među najvećim je privrednicima u jugoistočnoj Evropi, pokazao je da se trudom i radom može postići mnogo toga, pa i uspješno poslovati u zemlji čiji zakoni i nisu baš naklonjeni prema poslodavcima.

 

Naravno da je teško poslovati u ambijentu koji ima određene poteškoće kao što je slučaj u BiH, ali dobar menadžment može riješiti svaku prepreku – kaže Hrvić za Patriu.

Vispak je privatiziran 2001. godine, ali tek kada smo ga mi kupili 2010. godine, Vispak se počeo vraćati na tržište. Isto je i sa Klasom. Uspjeh kompanije na prvom mjestu zavisi od ljudi koji ga vode, a onda od svih drugih okolnosti – rekao je Hrvić.

 

To što će bosanskohercegovački Bingo uskoro postati jedan od najvećih trgovačkih lanaca, a Hrvićeva grupacija upravlja jednim od najvažnijih prehrambenih kompanija u zemlji, ovaj mladi menadžer u tome vidi veliku šansu za BiH.

 

Slažem se da Bosna i Hercegovina mora razvijati i snažiti mala i srednja preduzeća, ali nama na prvom mjestu treba nekoliko velikih kompanija, koje će za sobom vući ta manja preduzeća – istakao je Hrvić za NAP.

 

Evo, kaže Hrvić, pogledajte, kada je Klas počeo funkcionisati kako treba, on je za sobom povukao oko stotinu manjih firmi koje rade za njega, od firmi za proizvodnju ambalaže do nekih drugih. To su ti giganti koji mogu osnažiti privredu Bosne i Hercegovine.

 

(Agencija NAP)

Povezani članci (by tag)