29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 19 Maj 2012 01:37

Rusmir Hrvić

Direktor prehrambene industrije Vispak d.d. Visoko Rusmir Hrvić u intervjuu za Agenciju ONASA govori, između ostalog, o rezultatima na koje je AS GROUP postigao nakon preuzimanja Vispaka, konkurentskim prednostima Vispaka na bosanskohercegovačkom, ali i na drugim tržištima, poslovanju Vispaka u prvom kvartalu ove godine, planovima kada je u pitanju plasman novih proizvoda na tržište, novim ulaganjima u Vispak...  Kompanija Vispak d.d. Visoko u aprilu 2012. godine je obilježila 40 godina uspješnog rada. 

Vispak je od decembra 2010. godine dio AS Group, čije je sjedište u Jelahu i koju čine: AS, Vispak, Kent, Napredak i Vemal. AS Group zapošljava blizu 1.000 radnika, u svom proizvodnom portfoliju ima 400 proizvoda i pod svojim okriljem vodi brendove kao što su: Master, Kent i Zlatna džezva.


ONASA: Na koji rezultat je AS GROUP posebno ponosan od preuzimanja Vispaka?

HRVIĆ: Ponosni smo na rekordne rezultate proizvodnje i prodaje u Vispaku koje smo postigli u 2012. godini. Prošla godina u Vispaku će ostati zapamćena po rekordnom plasmanu strateški najvažnijih proizvoda za ovu domaću prehrambenu industriju. Do punog izražaja došao je, u prvom redu, kvalitet Vispakove kafe, a zatim i ostalih proizvoda. Plasman kafe u prošloj godini je za 17 posto veći u odnosu na prijeratnu realizaciju, čime je postignut najbolji rezultat u četrdesetogodišnjoj historiji Vispaka. Ističe se brand Zlatna džezva, a slijede Espresso, Bosnia i Viscafe. Istodobno, realizacija kafe u 2011. godini veća je za 32 posto u odnosu na 2010. godinu. Rekorde su zabilježili i proizvodi iz programa "Bosanske kuhinje", a realizacija juha i čorbi najveća je dosadašnja realizacija zabilježena od postojanja Vispaka i istodobno je veća za 40 posto u odnosu na 2010. godinu. Prednjače Begova čorba, Tarhana i Vita začini i dodaci jelima, dok su ostali začini isto tako zabilježili porast realizacije u odnosu na 2010. godinu za 28,5 posto.
Osim toga, veoma smo ponosni na pozitivan imidž koji je stvoren na tržištu kada je riječ o Vispaku kao kompaniji.


ONASA: Koji je Vispakov najveći uspjeh u proteklih 40 godina?

HRVIĆ: Snaga Vispaka je u njegovim brandovima. Za ovih 40 godina Vispakovi brandovi su prije svega svojim kvalitetom našli put do srca kupaca širom Bosne i Hercegovine. Za rezultat imamo povećanje udjela vodećih Vispakovih brandova na domaćem tržištu, ali i sve snažniji prodor na inozemna tržišta.


ONASA: Prema Vašem mišljenju, koje su konkurentske prednosti Vispaka na bosanskohercegovačkom, ali i na drugim tržištima?

HRVIĆ: Vispakove konkurentske prednosti su u svakako u kvaliteti njegovih proizvoda, ali i u kompetentnosti koju Vispakovi brandovi već 40 godina uspješno grade kada je riječ o pravoj bosanskoj kafi i bosanskoj kuhinji. Zanimljivo je da osim domaćeg tržišta, ove konkurentske prednosti najprije prepoznaju i inozemni kupci.


ONASA: Kako je Vispak poslovao u prvom kvartalu ove godine? Kakvi su proizvodni, prodajni i izvozni rezultati u odnosu na isti period 2011. godine, te kakvi su Vam planovi do kraja 2012. godine?

HRVIĆ: Prva tri mjeseca ove godine smo završili sa neto realizacijom većom za 42,16 posto u odnosu na isti period lani. Naše prognoze su da ćemo do kraja godine ipak zabilježiti nešto umjereniji rast i da će u osnovi povećanje proizvodnje i prodaje u 2012. godini iznositi oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Ove godine puno očekujemo od izvoza.  Dobre vijesti smo već dobili početkom ove godine i nadamo se da ćemo nastaviti sa osvajanjem novih tržišta. Vispak danas izvozi u 16 zemalja i na četiri kontinenta. Rezultat svega je porast realizacije izvoza za 107 posto u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period lani.


ONASA: Koje je najbrže rastuće izvozno tržište Vispaka?

HRVIĆ: Trenutno je tržište Republike Turske najbrže rastuće, sa našom tradicionalnom Bosnia kafom. Uz ranija tržišta od SAD-a i Kanade, preko Švedske i zemalja regije, do Austrijalije, međutim, ne zaostaju niti neka nova tržišta koja smo otvorili ove godine, kao što su tržišta Italije i Velike Britanije.


ONASA: Nakon nedavnog širenja proizvodnog asortimana novom čokoladom "Tiru – Liru", planirate li uskoro na tržište plasirati nove proizvode?

HRVIĆ: Ovih dana je u posljednjoj fazi plasmana na tržište 10 novih proizvoda pod brandom 'Tajna'. Radi se o brandu iz programa Bosanske kuhinje koji kvalitetom i ukusom odgovara neponovljivosti i raznovrsnosti ukusa same Bosanske kuhinje. Riječ je o mješavini začina za najpopularnija jela Bosanske kuhinje, ali i nekih ostalih, tako da kažem, manje više, univerzalnih jela sa ovih prostora.


ONASA: Jedan od planova Vispaka je da se sa čokoladom "Tiru – Liru", kao i sa cijelim čokoladnim programom, pozicionira na bh. tržištu kao vodeći domaći brend. Kako napreduje realizacija tog plana i kada očekujete da on bude potpuno realiziran?

HRVIĆ: Zadovoljni smo kako se odvija realizacija plana sa novim brandom Tiru-Liru. Kompletan razvoj brenda je tekao izuzetno kvalitetno, od tehnoloških procesa, postizanja kvaliteta i definiranja ukusa, pa sve do kreiranja dizajna, komunikacijske platforme, distribucije i pozicioniranja na tržištu Uskoro startamo i sa nekim dodatnim promotorskim akcijama koje će biti usmjerene na unprijeđenje prodaje. Tako da očekujemo da ćemo se vrlo brzo, najkasnije do kraja godine pozicionirati kao vodeći domaći brand u ovom segmentu čokolade. Isto tako, puno očekujemo i od naše Club čokolade, pogotovo nakon redizajna koji je upravo u toku.


ONASA: Kakvi su Vaši planovi kada su u pitanju nova ulaganja u Vispak?

HRVIĆ: Planovi su veliki. Oni, međutim zavise od toga koliko ćemo u sljedećih nekoliko godina uspjeti postići željeni udio u domaćem tržištu. Velikih planova imamo i kada je riječ o izvozu. Mi svakodnevno vršimo ulaganja u proizvodnju i ostale segmente poslovanja Vispaka. S druge strane, treba imati na umu da su kapaciteti Vispaka još uvijek veći od realizacije na tržištu. Vispak ima novog vlasnika tek nepunih godinu i po i već su načinjeni veliki pomaci. Ipak, i pored ekonomske situacije u kojoj se nalazi naša zemlja, zadovoljni smo razvojem poslovanja Vispaka.


ONASA: Da li je Vispak izmirio zaostale obaveze prema svojim radnicima koje se odnose na poreze i doprinose za period od 2006. do 2008. godine?

HRVIĆ: Zaostale obaveze Vispaka prema radnicima o kojima govorite, a koje smo naslijedili od bivšeg menadžmenta su izmirene. AS GROUP je preuzela većinski paket dionica Vispaka sredinom decembra 2010. godine. Vispak je u istom mjesecu uplatio tri zaostale plaće radnicima. U januaru 2011. su izmirene ostale obaveze, porezi i doprinosi. Treba li napominjati, da od tada radnici Vispaka redovno dobijaju plaće i da im se redovno uplaćuju doprinosi.


ONASA: AS GROUP raspisala je krajem prošle godine Konkurs za dizajn ambalaže za dvije grupe prehrambenih proizvoda. Šta je prevashodan cilj tih aktivnosti, koliko će one koštati i u kojoj je fazi njihova realizacija?

HRVIĆ: Trenutno smo u procesu odabira najboljih rješenja. U uži krug najboljih radova je ušlo nekoliko domaćih agencija i autora. Namjera nam je da u doglednom vremenu u znatnoj mjeri i ozbiljno poradimo na vizuelnom identitetu svih naših brandova, pa čak i nekih logotipa. Kvalitet proizvoda, te zastupljenost na tržištu svih naših brandova nije u potpunosti u suglasju sa vizuelnim identitetom i dizajnerskim rješenjima koja trenutno imamo za veći broj naših proizvoda. U potrazi smo za vrhunskim dizajnerima. Neke prijedloge koji nisu za odbaciti smo već dobili, pa vidjet ćemo šta će se na kraju desiti. Jedno je sigurno, odlučni smo da uđemo u ovaj dug, težak, ali i veoma značajan proces kreiranja dizajna i redizajna svih naših proizvoda.