28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 30 Avgust 2014 03:08

Vranduk: kraj Likovne kolonije

U prostorima Kraljevskog grada Vranduk kod Zenice završena je ovogodišnja “Likovna kolonija Vranduk”, na kojoj je sudjelovalo devet umjetnika iz regije i Sjedinjenih Američkih Država.  Tradicionalna likovna kolonija okupila je umjetnike Nardinu Tubanović, Aidu Herceg, Nedima Šećibovića, Samira Fejzovića, Demisa Sinančevića, Muhameda Begića, Sašu Peševskog, Emira Kapetanovića i Burhanubdina Husagića. 

 

Njihova djela stvorena na ovoj likovnoj koloniji ostati će u vlasništvu Kolonije “Vranduk”, a u narednom periodu bit će prezentirana javnosti na planiranoj izložbi u okviru galerijskih prostora Muzeja grada Zenice. 

 

- Ovo je izuzetno zanimljiva likovna kolonija, koja zbog svoje specifičnosti, svake godine dobija nove učesnike, i radujem se pozivu da sudjelujem u njenom radu. Ova godina je bila malo skromnija zbog brojnih poteškoća i problema, ali smo se uspjeli okupiti i uraditi zanimljive radove u nesvakidašnjem okruženju Kraljevskog Vranduka koje će vidjeti šira likovna publika - rekao  je učesnik Emir Kapetanović. 

 

Prema riječima Muhameda Begića, domaćina Likovne kolonije Vranduk, održavanje tradicije okupljanja likovnih stvaralaca nije upitno ni dogodine, ali se moraju obezbjediti i planirati veća stalna sredstva za ovu jedinstvenu umjetničku manifestaciju.