23 Juli 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 29 Avgust 2014 23:19

Plava paleta: Bluz i poezija

Proteklog vikenda u prostoru „Plave palete“, možda i jedinog neinstitucionalnog prostora Zenice, namijenjenog kulturi ( osim Muzeja , Pozorišta i biblioteke ), i rijetkog mjesta gdje se skoro redovno održavaju književne večeri, promocije knjiga, koncerti, izložbe slika, nastupi umjetnika raznih provenijencija iz inostranstva, i mnoge druge vrste druženja Zeničana koji žele nešto više od svog slobodnog vremena, desio se susret poezije, satire i iznad svega - dobre muzike.

 

Pjesnik i satiričar Bojan Bogdanović govorio je svoju poeziju i čitao nove aforizme. U jednom trenutku, spontano mu se pridružio i dr, Škuljević predstavljajući svoje, i stihove svjetskih klasika, da bi u „sitne sate“ pokazao i zavidan nivo pjevačkog umijeća interpretirajući stare gradske pjesme, uz gitaru maestra Frančića.

 

Domaćin „Plave palete“, i sam književnik, Emir Sokolović „prozvao“ je i prisutnog dr. Smajila Durmiševića, vjerovatno najpoznatijeg bosanskog haiku pjesnika, koji je iznenadio publiku svojim odličnim aforizmima. Kao i nekoliko puta ranije bilo je iznenađenja – pojavila se jedna pjesnikinja iz Luksemburga.

 

Vrhunska delikatesa ipak je bila gitara Ivice Frančića čije je maestralno baratanje gitarom, u pojedinim trenucima podsjetilo na male zapadnjačke klubove u kojima se svira vrhunski bluz i uopšte, džez kao tradicionalna muzika američkih crnaca.

 

Druženje brojnih gostiju nastavljeno je do duboko u noć, uz riječi Bogdanovića, da je ovo bilo najbolje književno-muzičko veče kome je prisustvovao.

 

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU...

 

 

 

...