19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 28 Maj 2014 19:38

Plinovod kod Zenice kao bomba

Uprava "BH-Gasa" raskinula je ugovor s firmom "Monter" iz Zagreba koja je bila glavni izvođač radova na gradnji plinovoda Zenica - Travnik vrijednog 40 miliona maraka, saznaje "Dnevni avaz". Ugovor je raskinut prije mjesec, a Uprava "BH-Gasa" već je započela aktivnosti za pokretanje arbitražnog spora kako bi od izvođača naplatila utrošena višemilionska sredstva. 

 

Saznajemo da je razlog za raskidanje ugovora činjenica da je interna komisija "BH-Gasa" ustanovila da su radovi izvedeni nekvalitetno, nakon čega je ova državna firma odbila primiti plinovod u svoje vlasništvo i zatražila odgovornost firme "Monter". Iz izvora bliskih "BH-Gasu" potvrđeno nam je da Uprava, iako je raskinula ugovor s izvođačem, uopće nije obavijestila Federalnu inspekciju.

 

- Zatražili su naplatu bankovne garancije, ali je Sud u Zagrebu sve blokirao. Samo na sudske troškove potrošeno je oko 25.000 KM. Sada je plinovod ostao bez izvođača, nema dozvolu za rad, neosiguran je, a zbog puštenog plina on je sada tempirana bomba koja može napraviti neviđenu havariju - kaže naš sagovornik. Mehmed Koldžo, predsjednik Nadzornog odbora "BH-Gasa", rekao nam je jučer da je upoznat s ovom situacijom.

 

- Znam da postoje problemi s firmom "Monter" već duže vrijeme. Ne znam kako će se ovo riješiti. Vjerujem da ćemo u narednim danima imati više informacija kako bi se svi problemi otklonili - rekao je Koldžo.  Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, također nam je potvrdio informaciju da je raskinut ugovor s firmom "Monter".

  

- Nakon što na zahtjev "BH-Gasa" nisu otklonili nedostatke na plinovodu, Uprava je odlučila raskinuti ugovor. Rečeno mi je da su pokrenuli naplatu garancije koja će biti dovoljna za pokrivanje svih troškova - rekao je Trhulj. Firma "Monter" obavijestila je Upravu "BH-Gasa" da je zaključno sa 31. oktobrom prošle godine završila radove. Indikativno je da je zagrebački institut IGH, koji je obavljao nadzor nad radovima, također informirao Upravu da je sve urađeno po proceduri. No, spor je nastao kada je interna komisija obišla teren te utvrdila da na nekim mjestima iz zemlje vire cijevi i da tehnički prijem nije zadovoljavajući.

 

Brojke

 

- 40 miliona KM vrijednost plinovoda

- 2012. godine počeli radovi

- 2013. godine radovi trebali biti okončani

- 25.000 KM troškovi vezani uz naplatu garancije


AVAZ