28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 12 Maj 2014 02:22

BiH u vrhu po broju stručnjaka

Prema posljednjem globalnom indeksu o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) 2013.-2014. u oblasti kvaliteta nastave iz matematike i prirodnih nauka, odnosno kvaliteta matematičara i naučnika, BiH je na 13. mjestu od ukupno 148 zemalja, čime je rangirana u samom svjetskom vrhu u ovoj oblasti.


Isto tako, istraživanje WEF-a pokazalo je i to da BiH zauzima 27. mjesto od ukupno 148 zemalja svijeta prema postotku naučnika i inžinjera u odnosu na ostatak populacije, u čemu je među prvima u Evropi. Ali, paradoksalno, naša zemlja se ne može pohvaliti visokorangiranim univerzitetima. Tako, naprimjer, a sudeći prema Institutu “Webometrics”, koji svake godine objavljuje rangiranje univerziteta u svijetu, nijedan bh. univerzitet nije se našao među 1.000 najboljih. Univerzitet u Sarajevu tek je 1739. na ovoj listi.

Međutim, to nije sve. Prema ovom istraživanju, BiH se nalazi i među zemljama koje najteže uspijevaju zadržati svoje mlade, talentirane i školovane ljude. Tako je WEF-ovo posljednje istraživanje pokazalo da se BiH, prema kapacitetu da zadrži mlade, nalazi na 143. mjestu od ukupno 148 zemalja. To je potkrijepljeno i podacima da se godišnje iz BiH iseli oko 10.000 obrazovanih građana. 


BiH je u grupi zemalja u svijetu u kojima ne postoji dovoljan stepen jednakosti među spolovima u skoro svim sferama javnog života. Posljednji rezultati WEF-a pokazuju da se naša zemlja nalazi na 112. mjestu u oblasti participacije ženske populacije na tržištu rada.


B.B. AVAZ