20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 13 Maj 2014 03:30

Niko ne želi kupiti Željezaru

Agencija za privatizaciju Federacije (APF) BiH, odnosno SDP - SDA Vlada FBiH, iako su planirali, ove godine neće uspjeti prodati državni kapital u 11 kompanija vrijedan 517 miliona maraka. Novac od prodaje kompanija bio je namijenjen, između ostalog, za privremeno krpljenje budžetskih rupa, a, kako je to do sada bio slučaj, dio bi bio iskorišten i za finansiranje predizborne kampanje stranaka na vlasti.  

 

No, niko ne želi kupiti kompanije koje su uništene, opustošene i obezvrijeđene za vrijeme dvodecenijske vlasti SDA, SDP-a i Stranke za BiH. Navedene firme, koje su nekada vrijedile stotine miliona KM, danas su u milionskim gubicima, državi duguju poreze, radnicima plaće, doprinose...  Zbog toga ponuđača nema za Remontni zavod Travnik, “Hidrogradnju”, “Šipad export-import”, Fabriku duhana Mostar, “Energopetrol”, “Unis - udruženu metalsku industriju”, zatim KTK Visoko, “Željezaru” Zenica, “Agrokomerc” iz Velike Kladuše, travničku Konfekciju “Borac” te vogošćanski “Unis Pretis”.

 

Na te činjenice i kriminal u njihovim firmama posljednjih godina ukazivali su i obespravljeni uposlenici većine od ovih 11 kompanija, ali bez velikog uspjeha. Uzaludni su bili brojni protesti ispred zgrade Vlade FBiH, koja se oglušila na zahtjeve radnika.  Direktor APF-a Šuhret Fazlić (SDP) rekao je da zbog stanja u firmama i primjene Zakona o izvršnom postupku te Zakona o poreznoj upravi prodaja ide vrlo teško te da je svako od ovih preduzeća priča za sebe.

 

- Tragamo za kupcima po uvjetima iz male privatizacije i prodajemo ono za šta ima zainteresiranih. Nemamo ponude za privatizaciju kompletnih preduzeća, ali ima interesanata za neke objekte tih firmi. Imamo kupca za nekoliko objekata “Agrokomerca“, Remontnog zavoda Travnik i „Borca“. Do kraja godine trebali bismo prodati određen broj kapaciteta, ali, naravno, nećemo sve, jer nema zainteresiranih kupaca - potvrdio je Fazlić.  U planu za privatizaciju u 2014. godini koji je izradila Agencija ove kompanije našle su se na listi jer im vrijednost kapitala rapidno opada. Od usvajanja programa privatizacije do 2012., vrijednost kapitala ovih 11 firmi smanjena je za 1.352.648.198 maraka.

 

- Još nema zainteresiranih kupaca “Hidrogradnje”. Ali pokušat ćemo prodati dio vlasništva “Hidrogradnje” u hotelu u Baškoj Vodi na Makarskom primorju. Trenutno procjenjujemo vrijednost našeg preduzeća u tom objektu. Dat ćemo saglasnost za prodaju udjela “Hidrogradnje” u jednom preduzeću Fojnici - naveo je Fazlić.