16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 05 Maj 2014 05:41

Energetska efikasnost u FBiH

Radi unapređenja energijske efikasnosti u Federaciji BiH, iz sredstava federalnog budžeta u posljednje tri godine realizovana su 32 pilot- projekta ukupne vrijednosti 1.650.000 KM, putem Federalnog ministarstva prostornog uređenja. 



Kako pišu Poslovne novine, sredstva su dodjeljivana kao grant u vrijednosti od 50.000 KM po projektu, u sektoru zgradarstva. Po riječima Jasmine Katica, šefice Odsjeka za energijsku efikasnost Federalnog ministarstva prostornog uređenja, cilj je bio povećati energijsku efikasnost u objektima javne namjene u oblasti obrazovanja i zdravstva. 

- U većini ovih objekata urađeno je utopljavanje fasada, a u nekim je izvršena i zamjena fasadnih otvora i izmjene krovne izolacije. Projekt je realizovan u svim opštinama u FBiH. Očekivani efekti ovih investicija bili su poboljšani uslovi rada u adaptiranim objekatima, smanjenje emisije CO2, te smanjenje potrošnje energije do 60 popsto po objektu, što ima direktne uticaje na uštede u budžetima. Sve ove investicije otplative su u periodu od najduže sedam godina, isključivo iz ušteda. Nadam se da ćemo uskoro uspostaviti revolving fondove koji će se, maltene, sami finansirati iz ostvarenih ušteda i tako relizovati održivi razvoj putem projekta energetske efikasnosti - rekla je Katica za Poslovne novine. 

Federalno ministarstvo prostornog uređenja će i u 2014. godini putem javnog poziva plasirati grantna sredstva iz budžeta u visini od 500.000 KM za 10 projekata energetske efikasnosti, svaki po 50.000 KM, koje će djelomično sufinansirati i same općine. Takođe, dio sredstava će se usmjeriti i na energetsko certificiranje objekata javne namjene u obrazovanju i zdravstvu, ali i objekata koje koriste individualni vlasnici. Ipak, najznačajniji projekt u oblasti energijske efikasnosti u BiH, čija realizacija počinje u 2014. godini i provodit će se u naredne tri godine na objektima u sektoru obrazovanja i zdravstva, svakako je projekt Svjetske banke, koji se finansira iz IDA sredstava. 

Radi se o kreditu koji ima kamatnu stopu od 1,25 posto, dodjeljuje se na 25 godina, uključujući pet godina grace perioda. Ovim projektom će biti obuhvaćeno  100 javnih objekata u BiH, od čega je 55 u FBiH. Za 2014. godinu predviđena je realizacija radova 11 objekata u FBiH: osam škola i tri objekta u kliničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

 - Ukupna vrijednost ovog kredita je 32 miliona dolara za cijelu BiH. Za FBiH je namijenjeno 19,2 miliona dolara ovog kredita, od čega je samo za građevinske radove predviđeno 16,4 miliona KM. Oko tri miliona KM biće usmjereno na izradu projekta uspostave revolving fonda i ESCO modela tržišta (Energy Service Companies). Na ovaj način pokušava se naći mogućnost za ostvarenje mehanizama održivog finansiranja projekata energijske efikasnosti u BiH, ali i za finansiranje implementacione jedinice, koja je oformljena u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Očekujemo da će se s realizacijom ovog projekta krenuti do kraja 2014. godine - istakla je Katica.

 I za Republiku Srpsku jedan od najvažnijih projekata u oblasti energetske efikasnosti je projekt Svjetske banke, koji bi se finansirao po povol?nim kreditnim sredstvima osiguranim od Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA). Njegova realizacija u RS-u bi trebalo da započne u 2014., a ukupna sredstva namijenjena za realizaciju tog projekta iznosila bi 12.800.000 američkih dolara. 

- Ovim projektom, koji zajednički realizuju Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a u saradnji s Ministarstvom industrije, energije i rudarstva RS-a i Ministarstvom finansija RS-a, obezbijediće se investicije u provođenju mjera za povećanje energijske efikasnosti na javnim objektima, u školama, bolnicama, domovima zdravl?a, u vrtićima, staračkim i studentskim domovima, javnim institucijama i drugim sličnim objektima - kaže ministar Željko Kovačević.

 Po riječima Kovačevića, plan je da se u okviru projekta rekonstruiše oko 30 do 40 zgrada u RS-u i očekuje se da će radove izvoditi uglavnom domaće kompanije, što će direktno uticati na pobol?šanje stanja u građevinskom sektoru.