18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 08 April 2014 01:37

U Vladi o 21.Decembru

Predstavnici preostalih 18 radnika  UTTD „21. Decembar“ iz Zenice, predsjednik Sindikalne organizacije i članovi  Zijad Kovač i Senada Delić, razgovarali su sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona u ostavci, Munibom Husejnagićem o nizu problema koji od 2010. godine opterećuju ovaj kolektiv. Radnici su podsjetili premijera i ministra privrede Muhameda Husića da je prije četiri godine, „21. Decembar“  bio praktično „očišćen“ od dugova prema radnicima (plate i doprinosi) i da je tada stavljen pod stečaj (!?)

 

Tokom sastanka radnici su izrazili nezadovoljstvo radom stečajnog upravnika , objasnili su da je kapacitet za proizvodnju oko 500 obroka, da imaju na raspolaganju stotinu ležajeva , ali su ti kapaciteti neiskorišteni, a predstavljaju i te kako „zdravi dio“ preduzeća u kojem 18 radnika već 14 mjeseci nije dobilo platu. Izraženo je  čuđenje zbog toga što stečaj „21. Decembra“ traje skoro četiri godine .


Od strane Vlade je podvučeno da prema postojećim zakonskim propisima Vladi nije dozvoljeno miješati se u stečajni postupak niti u proces biranja stečajnog upravnika. O tome odlučuje sud odnosno stečajni sudija koji je jedina adresa na koju radnici mogu uputiti svoje pritužbe na rad stečajnog upravnika. Uz to, Vijeće povjerilaca koje čine i radnici ovog preduzeća ima zakonsku mogućnost i obavezu da se obrati stečajnom sudiji u pogledu nadzora nad stečajem.

 

„No, da bi se problemi ovog preduzeća riješili na efikasan način i radnici ponovno imali siguran posao“, kazao je premijer Husejnagić,“ nužno je uposliti postojeće ugostiteljske i hotelske kapacitete „21.decembra“ i time obezbjediti dotok prihoda što je realno moguće.“Drugim riječima, potrebno je obezbijediti posao za ovu firmu.“ Ideje o upošljavanju kapaciteta „21. decembra“  od ranije postoje i treba što prije pristupiti njihovoj realizaciji, pa je premijer obećao i lično angažovanje u tom cilju.


Vlada ZDK