28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Mart 2014 01:10

AMUS pozdravlja odluku RAK-a

Asocijacija kompozitora i muzičkih stvaralaca (AMUS) pozdravila je danas odluku Regulatorne agencije za komunikacije da zbog nedozvoljenog korištenja muzike u svojim programima kazni novčanim iznosom od po 1.000 KM Radio Vogošća i Nezavisni radio Studio 99 - Radio Al Jazeera.

 

Istaknuto je da odluku RAK-a AMUS pozdravlja kao zastupnik prava muzičkih autora i potpisnik Kolektivnog ugovora s tri udruženja elektronskih medija (PEM, AEM i URS) kojim je regulisano korištenje muzike u elektronskim medijima. 

 

U saopćenju za javnost AMUS-a naglašava se da RTV Vogošća i Nezavisni studio 99 - Radio Al jazeera nastavljaju kršiti zakone BiH o autorskim pravima.

 

Ističe se da je AMUS protiv pomenutih i još 15 medija pokrenuo sudske procese zbog utvrđenog nelegalnog korištenja muzike u svojim programima. 

 

- Elektronski mediji koji i dalje piratski emituju muziku, bez ugovora sa AMUS-om, čine nelojalnu konkurenciju više od 75 posto elektronskih medija s dozvolom RAK-a koji poštuju autorska prava. Odgovorne osobe u ovim medijima u bh. i međunarodnoj javnosti krnje ugled svojih osnivača i vlasnika. U ovom slučaju Općinskog vijeća Vogošća i vlasnika Al Jazeere Balkans -navodi se u saopćenju. 

 

AMUS poziva RAK i druge nadležne institucije da kazne svakog kršitelja muzičkih autorskih prava kako bi se pravila i zakoni ove zemlje provodili i odnosili jednako za sve. 

 

Potvrđena je i odlučnost da će, koristeći sva pravna sredstva koja su im kao zastupnicima autora dostupna, stati u kraj radio i TV stanicama, te drugim korisnicima koji nedozvoljeno koriste muziku. 

 

- Jer, nedozvoljeno korištenje muzike je krađa kao i svaka druga - naglašavaju u AMUS-u.