29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 19 Februar 2014 12:49

Rođendanski program BNP-a

I ovaj mjesec februar u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica biće u znaku obilježavanja još jednog rođendana jedine zeničke teatarske kuće. 25. februara BNP obilježava 64 godine postojanja i djelovanja na polju teatarske umjetnosti. 

 

Davne, 1950. godine, na inicijativu Radničkog kulturno-umjetničkog društva "Iskra" osnovano je Oblasno narodno pozorište, koje je s vremenom preraslo u jednu od najznačajnih kulturnih i umjetničkih institucija u BiH, ali i regionu, ustanova kulture koja danas djeluje pod imenom Bosansko narodno pozorište Zenica. Tokom 64 godine postojanja, Pozorište je učestvovalo na brojnim domaćim, regionalnim i internacionalnim festivalima, ugostilo neke od najznačajnijih teatarskih umjetnika iz cijelog svijeta, te postalo jedno od najzaslužnijih pozorišta za poticaj i razvoj bosanskohercegovačkog dramskog stvaralaštva.  


Gradeći svoj prepoznatljivi stil i estetiku, BNP je postao glavno kulturno žarište grada Zenice i regije Centralne BiH. U želji da nastavi sa pružanjem vrhunskih sadržaja svojoj vjernoj publici, u povodu 64. rođendana na repertoaru Pozorišta biće upriličeni teatarski i muzički sadržaji najviših estetskih vrijednosti. Obilježavanje Dana BNP-a započet će gala izvedbom autorskog projekta Harisa Burine, monodrama "Ćorkan" u petak, 21. februara na Velikoj sceni BNP-a sa početkom u 20 sati. Dan kasnije, u subotu, 22. februara publika će imati priliku da uživa u gala koncertu velikog glumca i muzičara, Radeta Šerbedžije koji će nastupiti s poznatim zagrebačkim bendom Zapadni kolodovor. 


Također, ovih dana uveliko teku pripremi na predstavi "Gluha svadba" koju režira rediteljka Lajla Kaikčija, a u kojoj je angažovan najveći dio glumačkog ansamba, a čijom premijerom 27.februara će se proslaviti i obilježiti 64. godine rada zeničkog pozorišta.

 

Bosansko narodno pozorište Zenica  ove godine obilježava i 35 godina od useljenja u novu pozorišnu zgradu koja i danas predstavlja posljednju namjenski građenu pozorišnu zgradu u BiH. Objekat BNP Zenica predstavlja dragulj moderne arhitekture u BiH i jedan od najreprezentativnijih javnih objekata u Zenici i Centralnoj BiH. Zgrada sa nekoliko scena i vrhunskom infrastrukturom jedna je od najuslovnijih za scensku produkciju u regionu, ali je, nakon 35 godina rada i korištenja, zrela za ozbiljniju rekonstrukciju. Tokom godine biće obavljena i monografija „35 godina u novom pozorišnom zdanju“.