19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Februar 2014 22:41

Foto radionica BL-ZE

Uz pomoc Ambasade Sjedinjenih Americkih Drzava i Udruge Prijatelji KSC Zenica ucenici Katolickog skolskog centra Sv. Pavao u Zenici i ucenici Gimnazija Banja Luka dobili su priliku da prate predavanja o fotografiji. U ovim predavanjima pod mentorstvom mag.art. Majde Turkic uce o estetskim i etickim pravilima fotografije i "sokantnim" fotografijama koje uticu na emocije. Program je u cjelosti osmisljen da ucenici uce o utjecaju medija na drustvo, i uopste utjecaju vizualnih materijala na oko pojedinca. Ucenici su imali priliku da pojedinacno predstave svoje radove i podijele svoja iskustva kako su iste radove snimili. 

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.581007435323928.1073742116.122203817870961&type=1 

 

 

Primjerice, utjecaj marketinških vizualnih materijala (fotografije/bildboardi, video reklame) takodjer podstiče intenzivan konzumerizam. Zbog dostupnosti medija (tv, internet, bildobardi). često reklamirani predmeti nisu potrebni u svakodnevnoj upotrebi, ili ih već posjedujemo, ali zbog marketinške zavodljivosti posmatrači  lako podliježu toj zamki ili iluziji. Ovom utjecaju su podložna djeca i mladi koji su  mnogo osjetljiviji na uskraćenost privlačnog i zavodljivog reklamiranog predmeta (mobiteli, računari, odjeća). U ovakvim stalno prisutnim slučajevima važno je educirati mlade u ranijoj dobi kako bi pomogla spoznavati naivnost reklamnog zavođenja. Emotivno podlijeganje nekim snimljenim prizorima je nesvjesnost. Takva nesvjesnost je nedostatak znanja – manjak promišljanja, razumijevanja, i tu je neiskustvo za istraživanjem, kao i potreba za čitanjem.

  

Takodjer su ucenici imali priliku uciti i o konceptualnim fotografijama koje imaju teznju za umjetnickim izrazajem nekih okolnosti u drustvu.  Pored ovih predavanja, u programu predavnja je bilo rijec i o fotozurnalistici koja ima drugaciji odnos i cilj prema konzumentima/posmatracima tih vizuelnih materijala. U ovoj radionici su ucenici su imali i praktican dio u kojem su se fokusirali na pravila konvergentnih i distorzionih linija, i ovu vjezbu su praktikovali kroz primjenu arhitektonske fotografije. Nakon toga su otisli u Muzej savremene umjetnosti RS u kojem je bila postavka bosanskohercegovackih konceptualnih umjetnika. U ovoj postavci su bile fotografije izrazene konceptualno-umjetnickom izrazaju, i s ovim

su ucenici mogli da jasnije razumiju smisao konceptualne fotografije.

 

Radionica je trajala dva dana. Sljedeca je zakazana u Zenici 7. marta i trajala bi do 9. marta. Odrzat ce se u prostorijama Katolickog skolskog centra "Sv. Pavao" u Zenici.  Nakon ovih radionica ucenici ce dobiti tri sedmice vremena da osmisle koncept koji bi pomogao vizuelno i konceptualno docarati neke drustvene okolnosti u njihovom okruzenju.  Te fotografije bi bile, uz pisane eseje, printane u knjizi koja bi bila kao 'mala monografija umjetnosti od BL do Ze' i takodjer bi iste fotografije bile printane za postavku izlozbi u BiH. Izlozbe su planirane u Banja Luci, Zenici i Sarajevu.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.581007435323928.1073742116.122203817870961&type=1 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

....