16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 01 Februar 2014 03:37

Izložba: 1+1 u Zenici

«Balkan Museum Network» i Muzej grada Zenice priredili su izložbu «1+1 life and love - a message from the Balkans» (1+1 život i ljubav – poruka sa Balkana».

 

Izložbu je otvorio Adnadin Jašarević, direktor zeničkog Muzeja. Jedanaest muzeja iz šest zemalja regije (Makedonija, Albanija, Kosovo, Srbija, Crna Gora i BiH) zajedničkom izložbom nastoje pokazati zajedničke tradicionalne vrijednosti koje dijelimo, kao i različitosti, kako istorijske tako i kulturološke, ali i nastojanje da se prevladaju konflikti i trenutna etnička i politička podijeljenost regije.

 

Izložba je postavljena prvi put u Uppsali (Švedska), a namjera organizatora je da bude postavljena u gradovima čiji muzeji su priredili jedanaest odvojenih izložbi, spojenih u jednu, o životu i ljubavi.

 

 

- Ovaj projekat nastao je iz zajedničke želje za povezivanjem i pomirenjem, i namjera autora bila je da na različite, sebi svojstvene načine ispričaju zajedničku priču o životu i ljubavi, o strasti, zemlji, putovanjima, ručnim radovima, važnosti zajedništva i ljepoti različitosti u svim sličnostima koje dijelimo, kazao  je na otvaranju Jašarević.