28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 12 Januar 2014 02:53

Još jednom o Plavoj vodi

U Sarajevu je održan sastanak premijera Federacije Nermina Nikšića sa premijerima Srednjebosanskog  i Zeničko-dobojskog kantona, načelnicima  općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica , predstavnicima Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, direktorom Fonda za zaštitu okoliša F BiH, direktor Javnog fonda sliva rijeke Save,direktor Regionalnog vodovoda Plava voda.

 

Ovom prilikom je prezentirana mogućnost ukupnog kapaciteta izvorišta Plave vode i mogućnosti djelimičnog iskorištavanja ovog vodnog resursa uz posebnu notu zaštite i raspodjele kapaciteta ovog izvorišta. Posebno je potencirano očuvanje okoliša i nenarušavanja lokaliteta izvorišta i Travnika kao grada kojem je jadan od pečata upravo Plava voda.

 

Razgovaralo se o iskorištavanju dijela kapaciteta Plave vode za vodosnabdijevanje zainteresovanih gradova: Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače. Na osnovu zahtjeva i potreba opčina izvršen je raspored i kapacitet vode koje bi one u budućnosti koristile. Zenica i Zeničko-dobojski kanton su u toj raspodjeli našli svoje mjesto .

Dogovoreno je da će u konstrukciji finansiranja zainteresovane općine, izuzimajući Travnik, obezbijediti polovinu potrebnih sredstava za izgradnju ovog zajedničkog sistema vodosnabdijevanja. To je iznos od ukupno  40 miliona maraka. Općine će se kreditno zadužiti ukupno 20 miliona maraka, a kantonalne vlade  će obezbijediti drugu  polovinu putem svojih budžeta is dijela sredstava vodnih naknada . Federalna Vlada će finansirati razliku potrebnog novca.

 

Kredit je predviđen na otplatni plan od 15 godina sa grejs periodom od tri godine. Projekt je jednoglasno podržan, a federalni premijer Nikšić je prihvatio da se proglasi javnim interesom od značaja za  Federaciju  BiH  kako bi se omogućio skraćeni postupak obezbjkeđenja sredstava iz federalnih fondova. Projekat, što je vrlo važno, predviđa pored izgradnje cjevovoda, uređenje kompletnog vodozahvata  izvorišta Plave vode sa stanovišta okolišnog regulisanja i zaštite od potencijalnih zagađivača sa platoa Vlašića pa je predviđeno regulisanje kompletnog kanalizacionog prstena za zbrinjavanje otpadnih voda sa izletišta na ovoj planini.


U povodu postignutog  važnog dogovora kantonalnih i općinskih predstavnika i uz saglasnost predstavnika federalnih institucija i vlasti oko djelimičnog  iskorištavanja izvorišta Plava voda za snabdijevanje vodom pet općina premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić je izjavio:

 

- Ovo je za mene veliki, završni čin nakon 30 godina pokušaja dovođenja pitke vode u Zenicu sa ovog izvorišta. To znam jer sam i sam učestvovao u pokušajima koji nisu za ishod imali uspjeha. Ovo je rješenje za narednih dvije stotine godina za Zenicu i njene građane.  Ovo je prvi put da je investicija i njeno zatvaranje realno postavljeno uz učešće svih zainteresovanih aktera i sve govori da imamo puno razloga da vjerujemo da ovaj projekt može uspjeti. Posebno je važno da je postignuta jednoglasnost u dogovoru oko ovog projekta.

 

Vrijedno je napomenuti da je Javno preduzeće Plava voda već formirano i uveliko priprema sve za početak velikog posla. Sudskim putem je oduzeto pravo koncesionaru nad Plavom vodom, austrijskoj firmi  koja je procjene regionalnog vodovoda za pet općina bazirala na iznosu od oko dvije milijarde maraka(!).