19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 05 Maj 2014 20:43

Izmjene koncesije za Plavu vodu!

Federalna vlada dala je danas saglasnost Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za potpisivanje Aneksa II Ugovora o koncesiji za korištenje vode izvorišta „Plava voda“ u Travniku za javno snabdijevanje vodom općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica.

 

Osnovna izmjena odnosi se na to da je korisnik koncesije dužan staviti u funkciju regionalni vodovodni sistem i isporučiti prve količine vode prema bar jednom privrednom društvu ovlaštenom za vodosnabdijevanje jedne od ovih općina u roku od četiri godine od dana potpisivanja Aneksa II. Prethodno je taj rok bio dvije godine od potpisivanja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade. 

 

Po novom je, između ostalog, previđena i obaveza korisnika koncesije da će u vodotoku Plava voda nizvodno od brane izvorišta „Plava voda“ u Travniku, neovisno od izdašnosti izvorišta, obezbijediti minimalni protok u skladu sa okolinskom dozvolom Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

 

Također, predviđena je obaveza korisnika da za svako novo izvođenje radova koji mogu utjecati na promjenu kvaliteta i količine vode na izvorištu, od nadležnog organa pribavi prethodnu vodnu saglasnost, vodnu saglasnost i vodnu dozvolu za zahvatanje vode. Dalje zahvatanje i korištenje vode moguće je po uslovima iz tih dokumenata, a u skladu s ovim ugovorom