29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 13 Januar 2014 03:47

Nova rasvjeta na ulicama

Od maja prošle godine na području općine Zenica realizuje se projekt  Rekonstrukcija i modernizacija javne rasvjete. Cilj projekta je modernizacija i rekonstrukcija javne rasvjete u 23 gradske ulice i u 63 sela u prigradskom području.Rekonstrukcija i modernizacija podrazumijeva zamjenu kablovskih instalacija, rasvjetnih tijela i stubova javne rasvjete.


Predviđeno je da se sadašnje sijalice zamijene metal-halogenim i natrijum sijalicama, koje će  donijeti uštedu potrošnje električne energije za 20 posto u odnosu na sadašnje stanje rasvjetnih tijela. Sadašnje svjetiljke su stare oko 30 godina. Ugradnjom novih sijalica  povećat će se kvalitet  rasvjete, smanjiti efekt  svjetlosnog onečišćenja koje se očituje u smanjenju emisije CO2  za  476 000 tona za godinu dana.


Kroz uštede u potrošnji električne energije i smanjeje troškova tekućeg održavanja , procjenjuje se da će se uštedjeti  finansijska sredstva  koja će se izdvojiti za odgođeno plaćanje planiranih radova.Već su  položene instalacije u ulicama: Talića brdo, Travnička, Juraja Neidharta i dijelu  ulice Aleja šehida kod Shoping centra. U februaru se očekuje isporuka  stubova i svjetiljki. U potpunosti su zamijenjene svjetiljke u 15 gradskih ulica. Što se tiče seoskog područja, svi planirani radovi su završeni. Ukupno će biti zamijenjeno 3.627 svjetiljki ( 8 677 u gradskoj zoni i 2950 u prigradskim naseljima). U gradskoj zoni bit će ugrađeno 265 toplociničnih stubova.Vrijednost investicije je 1.757.325,59 KM. Izvođač radova je firma Elko-Marić d.o.o. iz  Mostara. Završetak radova na rekonstrukciji i modernizaciji javne rasvjete, prema projektu, očekuje se do kraja aprila ove godine.  (zenica.ba)