28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 09 Januar 2014 16:09

Optužena ministrica zdravstva

Kantonalno tužilaštvo Zenica podiglo je optužnicu protiv Senke Balorda iz Kaknja,ministrice zdravstva u Vladi Zeničko dobojskog kantona zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

 

Optužnica se odnosi na postupak imenovanja jednog člana Upravnog odbora kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja u periodu od 15. februara do 3. marta 2012. godine. Prema optužnici,ministrica Balorda je Vladi Kantona dostavila prijedlog o imenovanju kandidata H.J. za člana Upravnog odbora Zavoda,iako se ovaj kandidat uopće nije nalazio na listi,već se isti prijavio za poziciju u Upravnom odboru kantonalnog Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti i to ispred reda osnivača. Pomenutim radnjama ministrica je teže povrijedila pravo S.H. i ostalih predloženih kandidata sa rang liste Zavoda zdravstvenog osiguranja da budu birani u Upravni odbor.

 

Ministrica Balorda je kazala za RTV Zenica - tvrdim da je ovo Ministarstvo ispoštovalo Zakon o ministarskim i vladinim imenovanjima i da sam ja na čelu ovog Ministarstva u suštini bila predlagač kod izbora članova Upravnih odbora a konačnu odluku donijela je Vlada,kazala je ministrica Balorda,napomenuvši da se radilo o privremenim UO,za koji u suštini i ne treba konkurs.