29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 05 Januar 2014 05:28

Vlada ZDK optimistična

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je izrazila optimizam u vezi s njenim djelovanjem u 2014. godini.  Premijer ZDK-a Munib Husejnagić kazao je da članovi vlade vjeruju da se ide prema pozitivnim pomacima u pogledu realizacije ugovora u privredi, koji su potpisani ili će biti uskoro potpisani, najavljenih razvojnih projekata, ali i realizaciji novih investicija. 

Kantonalna ministrica finansija Sabina Heljić kazala je da će Vlada ZDK " u 2014. godinu ući sa 20-ak miliona maraka deficita".

 

-Ovo ipak nije loše s obzirom na ukupnu situaciju u privredi, i imajući u vidu da 16 miliona KM iz te sume čine namireni računi prispjeli iz 2012. godine, kao i činjenicom što je u prvom polugodištu zabilježen galopirajući budžetski deficit. Trenutnim finansijskim stanjem u ZDK možemo biti zadovoljni - ustvrdila je Heljić.  U Vladi ZDK-u očekuje značajne efekte od aktivnosti u privredi, koja je zabilježila blagi rast u 2013. godini, zatim od smanjenja ili ukidanja nekih parafiskalnih nameta za privrednike, kao i značajnog priliva sredstava u kantonalni budžet od koncesionih ugovora.