28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 30 Novembar 2013 03:46

Laki, u Zenici znaju da si...

Milenko Lakić Laki, surovi ubica i pripadnik zločinačke organizacije Zijada Turkovića, očajan zbog dokaza kojim ga je pritisnulo Tužilaštvo BiH, tokom suđenja napadao je Mladena Džidića, svog bivšeg cimera iz mostarskog zatvora, kojem je otvoreno i bez imalo kajanja pričao o svojim zločinima, a ti razgovori su sve vrijeme snimani. 

 

Razgovori koji su šokirali bh. javnost dospjeli su u medije, a Lakić je, shvativši da je priznao mnoga ubistva, tokom suđenja optužio Džidića da radi za Tužilaštvo BiH te da je sve vrijeme znao da ga snimaju i da je namjerno pričao o zločinima. Lakić je na taj način otežao život Džidiću u zatvoru, gdje su ga označili kao cinkaroša, te mu je na taj način ugrozio sigurnost.  Od dana kada su snimci razgovora dospjeli u javnost, traje “meč” između ove dvojice ubica.      Džidić je redakciji Avaza poslao otvoreno pismo Lakiću u kojem mu je uzvratio gotovo istom mjerom, a iznio je i niz detalja vezanih za njihov poremećeni odnos.  Evo kako se Džidić, nimalo ne birajući riječi, pismeno obraća Lakiću dan pred objavljivanje presude zločinačkoj organizaciji. Stiče se dojam da se Džidić želi osvetiti Lakiću, a da u isto vrijeme strahuje od Turkovića, kojem u svom pismu na momente podilazi.

 

- Kako si, krnjavi narkomane? Vidim da me spominješ na Sudu. Ni ti ni ja nismo znali da nas snimaju, majmune jedan. Znali su samo uprava i Tužilaštvo. Da sam za njih radio, ne bih dobio 20 godina zatvora nevin. Jesi li svaki dan pisao Dijani (Dijani Kajmaković, postupajućoj tužiteljici, op. a.) da se nagodiš? Nije htjela da čuje, ko će se nagoditi s majmunom koji je ubio trudnu curu! Jesi li mi sam rekao da su ti dvojica što su živjeli s Mikijem (ubijeni Mithat Mekić Miki, op. a.) rekli da Miki ima 150.000 eura u kući od prodaje kuće u Hrvatskoj? Kada su ti dali ključ, otišao si s Rajkom (Rajko Milovanović Grga, Lakić optužen da ga je ubio, op. a.) i ubio ga i trudnu mu curu. Kada niste našli pare, htio si da ubiješ i tu dvojicu što su ti tipu dali, ali su ti pobjegli u Crnu Goru i krili se. Jesi li me molio da pokažem Dijani tijela Marija Tolića i Vernera Ajdarija na Ivan-sedlu - počeo je Džidić  svoje žestoko obraćanje Lakiću.  Džidić dalje u pismu kaže da mu je Lakić crtao mapu gdje su zakopani leševi te otkriva detalje Lakićevog plana da svoje zločine napakuje nekome drugom.


- Ja nisam htio da kažem da mi je Drinić (Mirza Drinić, osuđen na godinu zbog učešća u zločinačkoj organizaciji, op. a.) rekao gdje su zakopani, da skinem s tebe. Rekao sam ti da me ne petljaš u te stvari. Rekao si da je sto posto sigurno. Da su bili samo Rajko i Dumanjić (Sead Dumanjić, svjedočio protiv Turkovića, osuđen na pet godina, op. a.) kada si ubio Marija i Vernera, a Rajka da nema više, da si ga morao ubiti jer se vozao Porscheom od Marija po autoputu prema Zenici pa si ga morao kazniti. A Dumanjić da će biti ubijen kada izađe iz KPZ-a Zenica. Opet sam ti odbio. Pa si rekao “boli me k…, nema leša, nema djela”. Tokom 29. decembra 2010. godine ujutro oko 10 sati je pisalo da su nađena dva leša na Ivan-sedlu. Probudio si me da vidim šta pišu na teletextu. Nisu bila imena objavljena, a ti si rekao da su to Marijo i Verner. Počeo si plakati da te je Zika izdao - nastavlja Džidić u svom pismu.  U nastavku Džidić otkriva vezu između Turkovića i Lakića te kako se hvalio da je Zikin čovjek. Džidić je, također, naveo da Turkovića poznaje 22 godine te da nikada ne bi pustio narkomana blizu sebe.

 

- Kada sam te pitao odakle Zika zna, rekao si mi da si mu pokazao mjesto kada te je stiskao, jer je sumnjao u tebe i Dumanjića. Sve to Tužilaštvo ima snimljeno, ali im bez mog svjedočenja ne vrijedi ništa. Ja nisam htio da svjedočim. Zanima me gdje ćeš ležati 45 godina. U Zenici te čeka 800 muslimana koji su čuli kako si na Kosovu djecu klao i srca im vadio, a u Foči je Eraković (Jugoslav Eraković Juco, osuđen za ubistvo Slobodana Ilića zvanog Bokser, op. a.), koji leži nevin 18 godina za ubistvo koje si ti učinio. To ima snimljeno kako se hvališ kako si nekog Boksera upucao nekoliko puta u autu pa ga za lanac izvukao i ovjerio. Sa zetom si pobjegao, a DNK od Erakovića ostavio u autu. Nakon četiri godine si rekao policiji za DNK. Ima još svašta nešto o Ćeli i ostalima, a ti, narkomane, sjeti se ko te je hranio, davao ti kafu i cigarete. Ništa nisi imao. Telefon i heroin si me molio da ti nabavim, nisam htio. A ti mi tako vraćaš, papak jedan, p… jedna, mater ti j…! Stražar ovdje ima prijatelja kod tebe u zatvoru, tako da ovo pismo neće ići na provjeru. Dabogda umro u zatvoru, curu trudnu ti niko neće oprostiti - završio je svoje pismo Džidić, iznoseći još niz uvreda na Lakićev račun.       Mladen Džidić u mostarskom zatvoru izdržava kaznu zbog ubistva Crnogorca Dragoslava Obadovića 13. oktobra 2009. godine u Mostaru. Obadović, koji je ubijen iz koristoljublja,  tog dana sastao se s Džidićem radi dogovora u vezi s kupoprodajom droge za koju je Obadović kod sebe imao pripremljenih 70.000 eura.  


Rozita Šimić, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, potvrdila je optužnicu protiv Zijada Turkovića za krivično djelo utaje koje je počinio 2005. godine. Naime, sutkinja je nakon potvrđivanja uredno dostavila optužnicu Zijadu Turkoviću te njegovom advokatu Rusmiru Karkinu. Dostavnica je jučer stigla iz pritvorske jedinice Suda BiH, ali umjesto potpisanog dokumenta, unutra su bili sitni komadi dostavnice. Komadiće dostavnice sutkinja smatra kao urednu dostavu jer je time optuženi izrazio svoj stav prema Sudu kroz do sada nezabilježeno nepoštivanje. Kako saznajemo, dobivena je saglasnost Suda BiH da se Turković, uz jake mjere sigurnosti, privede u nadležni sud kada bude zakazano ročište o izjašnjenju krivnje čiji datum sutkinja Šimić za sada nije zakazala.  Ovo je još jedan u nizu primjera Turkovićeve bahatosti i drskog ponašanja prema pravosudnim organima BiH.


avaz


 Pretresno vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izreklo je u četvrtak prvostepenu presudu u predmetu Zijad Turković i drugi, kojom su na kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina osuđeni okrivljeni Zijad Turković i Milenko Lakić, dok je Saša Stjepanović osuđen na 12, Fadil Aljović na pet, a Muamer Zahitović na tri godina zatvora. 

Petorica okrivljenih u ovom predmetu osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora. 

Istovremeno, Nijaz Zuban i Hilmija Mašović su oslobođeni su svih optužbi. 

Nijaz Zuban oslobođen je optužbi za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i razbojništvom, a što se odnosi na inkriminacije u vezi s pljačkom u Cargo-centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te njegovu navodnu ulogu "insajdera", dok je Hilmija Mašović oslobođen optužbi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i iznudom. 

Optuženi Zijad Turković je oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima: neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela, ubistva, iznuda i pranje novca.

Turković je, istovremeno, oslobođen optužbi za  organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i iznudom, te optužbi za organiziranje lišavanja života triju osoba, od kojih su dva pokušaja ubistva i jedno teško ubistvo (tačke 3., 4., 5. i 10. optužnice).   

Optuženi Milenko Lakić oglašen je krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pripremanje krivičnog djela, ubistvima, i teškim ubistvom.

Optuženi Saša Stjepanović oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama i razbojništvo, te oslobođen optužbi za  krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i neovlaštenim prometom oružja i vojne opreme te proizvodima dvojne upotrebe, a što se odnosi na nabavku dvije zolje korištene u pokušaju ubistva Anesa Kurbegovića.

Optuženi Fadil Aljović oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pomaganje u ubistvu.

Optuženi Muamer Zahitović oglašen je krivim za krivično djelo iznude i krivično djelo pranje novca, te oslobođen optužbi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i iznudom. 

Od optuženih Zijada Turkovića i Muamera Zahitovića oduzima se imovinska korist stečena počinjenjem krivičnih djela. 

Okrivljeni Zijad Turković, Saša Stjepanović, Muamer Zahitović, Milenko Lakić i Fadil Aljović obavezni su nadoknaditi troškove krivičnog postupka u odnosu na osuđujući dio presude, čiju će visinu Sud naknadno odrediti. 

Sud je prema okrivljenima Zijadu Turković, Milenku Lakiću i Fadilu Aljoviću donio Rješenje o produženju pritvora koji može trajati najduže devet mjeseci i to do 28. augusta 2014 godine ili do upućivanja optuženih na izdržavanje kazne zatvora. 

U odnosu na okrivljenog Sašu Stjepanovića Sud je donio Rješenje kojim se određuje pritvor koji prema ovom rješenju može trajati devet mjeseci i to do 28. augusta 2014. godine ili do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. 

Sud je Nijazu Zubanu i Muameru Zahitoviću ukinuo ranije određene mjere zabrane.

S obzirom na to da se radi o prvostepenoj nepravomoćnoj presudi akteri ovog slučaja, koji se terete za sudjelovanje u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 2,5 miliona KM ABS-banke u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo te neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, kao i iznudu i pranje novca, imaju pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH. 

Inače, suđenje u predmetu Turković i drugi počelo je 6. septembra 2011. godine, po optužnici potvrđenoj 16. juna iste godine, a tokom dokaznog postupka ispitano je 137 svjedoka optužbe i 37 odbrane, te 21 vještak. Istovremeno, u sudski spis uloženo je 798 materijalnih dokaza. 

U povodu izrečene presude Tužiteljstvo BiH izrazilo je zadovoljno činjenicom da je Sud odredio oduzimanje velike količine nezakonito stečene imovine, te primjenom instituta proširenog oduzimanja imovine, a što podrazumjeva oduzimanje imovine za koju okrivljeni nisu dokazali da su je stekli legalno.