29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Novembar 2013 15:23

SBB:reakcija na izjavu

KO SBB BiH Zeničko dobojskog kantona želi da informira gradjane i javnost o čestim nepotpunim i nerealnim informacijama koje u posljednje vrijeme iznosi u medjima aktuelni ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK, gospodin Nedžad Lokmić.

 

Ministar za boračka pitanja u dosadašnjim izjavama više puta napominje kako su isplate stipendija i ostalih naknada pokrenute sa „mrtve tačke“ od dana njegovog angažmana u Ministarstvu za boračka pitanja  u Vladi ZDK.

 

Napominjemo da u radu Ministarstva za boračka pitanja, kada je funkciju ministra obavljao gospodin Ekrem Tuka ispred Saveza za bolju budućnost BiH nije bilo nikakvih zastoja odnosno „mrtve tačke“ kako to navodi Ministar Lokmić, naprotiv radilo se intezivno na povoljnijim pravima i uslovima boračke populacije  što se u potpunosti i uspjelo ostvariti u planiranoj dinamici. Smatramo da je istom dinamikom trebalo nastaviti borbu za prava boračke populacije, a posebno prava koja se tiču njihove djece i studenata koji su ostvarili pravo na stipendiranje.

 

To dokazuje činjenica da je ministar za boračka pitanja gospodin Ekrem Tuka ispred Saveza za bolju budućnost BiH u protekloj 2012. godini u junu zatekao istu i težu situaciju kada nisu bile isplaćene stipendije. Priliv sredstava u budžet Kantona je bio znatno slabiji u odnosu na ovu godinu, a svih osam rata stipendija studenata boračke populacije su bile isplaćene do kraja novembra 2012. godine i na vrijeme osigurana i isplaćena sredstva za nabavku udžbenika za djecu osnovnog i srednjeg obrazovanja.

 

Kantonalni odbor Saveza za bolju budućnost BiH Zeničko dobojskog kantona podržava sa pravom nezadovoljstvo studenata boračke populacije koji su za proteklu akademsku 2012. - 2013. godinu dobili samo dvije stipendije od ukupno osam i smatramo da boračka populacija i članovi njihovih porodica ne smiju biti zaboravljeni i trebaju biti prioritet u isplatama ostvarenih prava.

 

Služba za odnose sa javnošću KO SBB BiH ZDK.