19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 Oktobar 2013 06:53

Berza projekata na ZEPS-u

U okviru pratećih manifestacija ovogodišnjeg Privrednog sajma ZEPS u Zenici, održana je Druga konferencija o temi "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije-Berza projekata", u organizaciji Federalnog fonda za okoliš, Poslovnog sistema RMK i firme CETEOR Sarajevo. 


Bila je to prilika da se sagleda aktuelni trenutak u ovoj oblasti, koja bi trebalo da je dio srednjoročne strategije razvoja. 


"BiH još nema nacionalni akcioni plan, a u toku je donošenje odgovarajućeg zakona", kazala je Jasmina Kafedžić iz Federalnog fonda za okoliš.  Ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Edin Terzić podsjetio je ovom prilikom da je BiH na početku procesa koji znači uštede energije i korištenje obnovljivih izvora. 


Kako je rečeno na konferenciji, na lokalnom nivou potrebno je sačiniti registar objekata, te formirati stručni tim koji će biti zadužen za problematiku energetske efikasnosti.  Partner Federaciji BiH (FBiH) u projektima energetske efikasnosti je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). U Zenici je zaključeno da budućnost BiH mora biti zasnovana na projektima energetske efikasnosti.