19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 Septembar 2013 22:30

BiH-Slovačka na displejima

Novi displeji i zvanično su danas počeli s radom. Prijem su izvršili firma koja obavlja nadzor radova na priremi lokacije i postavljanju opreme, Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada i Općina Zenica. Prvi revijalni sadržaj, koji ćemo moći pratiti i putem novih gradskih displeja, biće susret između nogometnih reprezentacija BiH i Slovačke, koji se igra sutra na Bilinom polju, s početkom u 20 sati i 15 minuta.   

 

Displeji su, kao i prethodni, koji su nas pune tri decenije obavještavali o važnim informacijama, postavljeni na vrhu zgrade u Ulici Islambegovića put 5A. 6 metara široki i 4 metra visoki, okrenuti su prema Željezari i centru grada, a prema specifikaciji, podaci na njima vidljivi su sa udaljenosti od 700 metara, iako je, u ovisnosti od vremenskih prilika, distanca vidljivosti podataka na zaslonu i mnogo veća.  

 

Ovim putem, prikazivat će se satni podaci o zagađenosti zraka sa jedne od tri mjerne stanice, one postavljene na krovu Robne kuće Bosna, trenutna temperatura zraka i tačno vrijeme, a postoje tehničke mogućnosti za emitovanje i drugih sadržaja, kao što su obavještenja i čestitke, pa i prenosi raznih događaja, kakav ćemo imati za vrijeme prvog kvalifikacionog dvomeča sa Slovačkom. 

 

Tokom proteklih desetak dana, testiran je kvalitet funkcije novih displeja. Prema riječima Emira Hurema iz sarajevske firme Dvokut, dobavljača opreme i uređaja, bijela slova na crnoj podlozi i odgovarajući raspored simbola, kao i automatska regulacija blještavila koje uređaji emituju, garancija su dobre vidljivosti. To nije bio slučaj u testnoj fazi, kada građani nisu uspijevali razabrati šta je to na displejima postavljeno. 

 

Jasmin Čabaravdić, stručni saradnik u Službi za komunalne poslove, dodaje da je danas upućen odgovor na dopis Mjesne zajednice Brist, koja je tražila da se na zgradu postavi i displej, koji će biti okrenut prema Travničkoj ulici, kao što je ranije bio slučaj. Ukratko, za sada o tome nema govora, jer je procijenjeno da su ove dvije lokacije građanima korisnije.    

 

Displeji sa tri mjerne stanice u centru, Tetovu i Radakovu, te dva trakasta displeja, koja su već u funkciji u Tetovu i Radakovu, čine novi monitorig sistem, vrijedan 1 milion i 300.000  maraka. Isporučilac opreme je sarajevska firma „Dvokut“, koja će u naredne dvije godine brinuti o ispravnosti i održavanju nove opreme i uređaja.

 

(S.S. rtvze)