29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 29 Avgust 2013 07:46

Ima li otrovne šminke u BiH

Nadležni organi BiH narednih dana kontrolisaće da li se na našem tržištu nalazi odstranjivač šminke za oči marke Essence, za koji je utvrđeno da sadrži smtronosnu bakteriju, i ukoliko ga pronađu, biće povučen iz prodaje. Ovo je  potvrdila Lenka Kozić, direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH, koja je nadležna za ovakve slučajeve.


"Mi službeno nismo dobili nikakvu informaciju da se ovaj preparat, za koji je utvrđeno da je mikrobiološki neispravan, nalazi na našem tržištu. Obično je praksa bila da se u takvim slučajevima odmah obavijeste zemlje u kojima se prodaju ti proizvodi i mi odmah znamo o čemu se radi", kazala je Kozićeva. Ona je istakla da će, u svakom slučaju, narednih dana biti provjereno ima li ovog preparata na bh. tržištu.


"Cosnova Gmbh", proizvođač navedenog proizvoda i kozmetičke linije Essence, čije je sjedište u Njemačkoj, obavijestila je javnost da se povlači iz prodaje Essence bezuljni odstranjivač šminke s očiju. Naime, mikrobiološka analiza pokazala je da se u proizvodu nalazi bakterija Burkholderia cepacia, koja u slučaju konzumacije uzorkuje infekciju pa čak i smrt, posebno kod osoba slabijeg imuniteta.

 

Potrošači mogu utvrditi da li se u proizvodu koji imaju u kući nalazi ova bakterija tako što će golim okom utvrditi da li je tekućina mutna ili bistra. Ukoliko postoji zamućenost, znači da se vjerovatno u preparatu nalazi opasna bakterija. 

Oznaka artikla na koji se odnosi povlačenje je 22299,

serija proizvoda je DE.AB.17, a EAN kod: 4250035222991.