28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 28 Avgust 2013 04:05

Problemi radnika 21.decembra

 Predstavnici bivših zaposlenika UTTP "21. decembar" Zenica, koji su prošle godine dogovorom između kantonalne i Federalne vlade, te Elektroprivrede BiH, raspoređeni u Rudnik mrkog uglja Zenica, razgovarali su danas sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Munibom Husejnagićem.

 

Indijad Bajramović je upoznao premijera da od marta 2012. godine, kada su iz "21. decembra" prešli na rad u Rudnik mrkog uglja Zenica, radnici nisu dobili rješenje o stalnom radnom odnosu.  Umjesto toga, kako je kazao, njih deset dobijaju rješenja o radnom odnosu na određeno vrijeme od šest mjeseci. 

       

Ovi radnici su izrazili nezadovoljstvo takvim stanjem s obzirom na činjenicu da je postignut sporazum između Rudnika mrkog uglja Zenica koji posluje u okviru Elektroprivrede BiH i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, te Vlade Federacije BiH, o preuzimanju nekretnina preduzeća "21. decembar" (hotel Rudar u Zenici) zajedno sa uposlenim radnicima. 

 

Prema ovom dogovoru, dio radnika trebao je ostati u "21. decembru", a dio bi bio angažovan na drugim poslovima u zeničkom rudniku.  Sve je i realizovano, osim rješenja o stalnom radnom odnosu za 10 preuzetih radnika u Rudniku mrkog uglja Zenica. Ovo su, prema riječima premijera Husejnagića, za njega nepoznati detalji o kojima će već naredne sedmice kontaktirati menadžment Rudnika i utvrditi razloge ovakvog statusa grupe radnika "21. decembra", saopšteno je iz sjedišta Vlade ZDK.