19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 10 Juli 2013 05:39

Najmenadžeri kod Izetbegovića

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je primio delegaciju dobitnika najvećih menadžerskih nagrada za region jugostočne i srednje Evrope, koju je predvodio Pane Škrbić, predsjednik Organizacionog odbora ove izuzetne manifestacije.  Svi dobitnici nagrada iz regiona su istakli da su oduševljeni i zadivljeni kako samom manifestacijom tako i Sarajevom, u koje će ponovo doći radi zajedničkih poslova sa biznismenima i kompanijama  iz Bosne i Hercegovine. 


U delegaciji su bili i ministrica regionanog razvoja i loklane samouprave Republike Srbije Verica Kalanović, te minisar energije, industrije i rudarstva u Vladi F BiH Erdal Trhulj, koji su , uz 22 nagrađena  menadžera iz regiona i ministra vanjske trgovine i ekononskih odnosa BiH Mirka Šarovića  primili nagrade ,,Najministar regiona''. Zajednička konstatacija i G.  Izetbegovića i najboljih mendžera i ministara je - da su regionalne veze i saradnja u oblasti ekonomije i bizisa jedan od osnovnih preduslova dalje stabilizacije ukupnih odnosa izmedju zemalja u ovom dijelu i  privrednog razvoja regiona. Naglašeno je da prostora i šansi, te pozi-tivnih primjera u  privrednoj saradnju u regionu već ima, što doprinosi  snaženju ekonomije, konkurentnosti i sposobnosti za zajednički nastup kompanija iz regije na zahtjevnom svjetskom tržištu.

 

- Jutros je kod mene bila delagacija iz Saudijske Arabije. Nude nam da Energoinvest odmah preuzme posao u toj državi vrijedan 100 miliona eura. Rekao sam da to  ne možemo prihvatiti, jer nemamo kapacitete da to uradimo. Zajednički sa više kompanija iz jugoistočne Evrope odnosno bivše Jugoslavije svakako bi to mogli, pa zato pozivam kompanije iz okruženja da se povežemo i prihvatimo ovaj i druge slične poslove iz svijeta – istakao je Enes Čengić, generalni direktor Energoinvesta iz Sarajeva i jedan od leureata ,,Najmenadžer regiona'' na   održanoj  manifestaciji.


Član Predsjedništa BiH Bakir Izetbegović je čestitao dobitnicima regionalne nagrade i dao punu podršku Organizacionom odboru i Panetu Škrbiću te svim učesnicima ove 28. tradicionalne manifestacije, koja je ove godine protekla u znaku stvaranja boljeg ambijenta za bolju  regionalnu saradanju i razvoj, zaželjevši najuspješnijim menadžerima puno uspjeha u daljem radu na promociji biznisa i razvoju ekonomije.

- Ružna događanja na ovim prostorima su iza nas. Mi smo upućeni jedni na druge, a dvije ključne riječi  današnjice  su – investicije i integracije. Moramo integrisati privredu na bazi zajedničkog interesa i  radi zajedničkog nastupa na svjetskom tržištu, da bi jednog dana svi u jugoistočnoj Evropi  bili članice zajednice evropskih država – Evropske unije. A posla za nas u svijetu ima. Nedavno sam bio u Bagdadu. Tamo treba da se gradi recimo tri miliona stanova. To je ogroman posao i naše usitnjene firme iz regiona ga mogu  dobiti jedino ako se grupišu kroz razne konzorcije i udruženja i nastupe zajednički  – istakao je Izetbegović.