29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Juni 2013 08:48

Pet godina Deponije Mošćanica

Uposlenici Regionalne deponije Mošćanica i žitelji naselja u sastavu zeničke MZ Mošćanica obilježili su pet godina rada ovog preduzeća. U tom periodu na ovoj lokaciji zbrinuto je skoro 185.000 tona otpada s područja Zenice, Žepča, Visokog, Travnika i Busovače. Iako je osnivanje ove deponije, kao prihvatljivog načina upravljanja otpadom, podržalo još nekoliko općina, one ne koriste njene usluge.

 


U pet godina funkcioniranja, Regionalna deponija Mošćanica uveliko je doprinijela zaštiti okoliša u općinama koje koriste njene kapacitete. Ovo je korist za sve lokalne deponije - za nekoliko godina na njima više ne bi bilo mjesta, kaže Mato Zovko, načelnik Općine Žepče.  Iako su njenu gradnju svojevremeno pratili žestoki otpori žitelja Mošćanice, sada je ova deponija primjer suradnje za opću korist. Nažalost, kapacitete Regionalne deponije još ne koriste sve potpisnice sporazuma, između ostalog, i zbog neuređenih pretovarnih stanica koje bi morala imati svaka općina, visokih cijena transporta, ali i uvriježenih loših navika.

 

Radi se o tome da se sav otpad na području BiH jednostavno ne prikuplja. Stepen pokrivnosti prikupljanja je oko 40%, ostalih 60% završi na divljim deponijama, kaže Sead Čizmić, pomoćnik ministra za ekologiju ZDK-a. Regionalna deponija Mošćanica bi trebala prerasti u regionalni centar za upravljanje otpadom jer, u skladu sa federalnom strategijom koja je definirala politiku zbrinjavanja krutog neopasnog otpada, slijedi zatvaranje lokalnih sanitarnih deponija na ovom području. Istovremeno, slijede i aktivnosti iz druge faze izgradnje ove deponije koje uz predviđaju podizanje nivoa odlagališnih kaseta i izgradnju sistema za korištenje deponijskog plina koji nastaje u procesu truljenja otpada.


federalna.ba/videoprilog Gordane Ristović-Muslije (Federacija danas)