28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 21 Maj 2013 19:27

Turski privrednici u Vladi ZDK

Premijer Fikret Plevljak i ministar Đemil Ugarak ugostili su delegaciju turskih privrednika Udruženja industrijalaca i privrednika iz Mersina u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona. Susretu je prisustvovalo nekoliko načelnika, te grupa domaćih privrednika.

-Zeničko-dobojski kanton je spreman za sve vrste investicionih ulaganja. Poznato je da naš kanton ima dobre privredne pokazatelje i zašto to ne bismo iskoristili u želji turskih privrednika da naš posjete i da iznesemo sve mogućnosti za međusobnu saradnju, istakao je ministar Ugarak.

U turskoj delegaciji bili su privrednici iz oblasti automobilske industrije, obnovljivih izvora energije, šumarstva, industrije stakla i namještaja, transporta, gr4ađevinarstva i prehrambene industrije. Razgovaralo se o mogućnostima  saradnje, naučnog istraživanja tržišta, poslovnim mogućnostima i poticajima za ulaganja na ovo područje.

-Želim da ovdje prisutni pronađu partnera za saradnju. Republika Turska je značajan poslovnih partner i njena privreda je jedna od najbolje rastućih privreda u cijelom svijetu. Poznato je da Republika Turska mnogo više ulaže u zemlje okruženja nego u Bosnu i Hercegovinu. Smatramo da direktnim kontaktima možemo omogućiti veća ulaganja turskih privrednika u Zeničko-dobojski kanton. Zato, mi moramo promijeniti način razmišljanja i moramo shvatiti da kapital dolazi, ne samo radi nas, nego radi svoga interesa. Mi ćemo učiniti sve, sa naše strane, da otklonimo administrativne barijere i omogućimo bolje okruženje za strana ulaganja, istakao je premijer Plevljak.

Pres služba ZDK