19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 09 Maj 2013 08:28

Počeo je:Festival BH drame

Pred nama je XII Festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2013. koji će po broju i kvalitetu programskih sadržaja zasigurno biti jedan od najboljih do sada. Festival bh. nacionalne dramaturgije u potpunosti opravdava svoj međunarodni  karakter i ove godine, uz predstave iz BiH, u takmičarskom programu će biti izvedene i predstave iz Slovenije, Srbije, Austrije i Hrvatske.

 

U periodu od 8. do 20. maja publika će imati priliku pogledati gledati predstave iz Sarajeva, Prijedora, Zenice, Beograda, Šapca, Osijeka, Beča, Kranja, Tuzle i Mostara. Pored deset predstava u takmičarskom programu pred brojnim posjetiocima Festivala će biti izvedeno još pet predstava u off teatarskom programu, od čega i jedna profesionalna baletna produkcija, prvi put nakon 22 godine. 

 

 

 

 

„U pratećim programima i ove godine imamo bogate sadržaje: promocije, izložbe, razgovore i okrugle stolove, javna slušanja radio drama, radionice sa studentima umjetničkih akademija i učenicima osnovnih škola. Novina na ovogodišnjem Festivalu je i prezentacija prvog konkursa za najbolji domaći dramski tekst bh. autora, a sve u svrhu afirmacije i podsticanja domaćeg dramskog stvaralaštva, što i jeste glavna misija i svrha našeg Festivala.“, rekao je Hazim Begagić, direktor Festivala.

 

„Festival se tokom prethodnih godina mijenjao, razvijao i dopunjavao i danas ima nevjerovatan značaj za ukupan bosanskohercegovački kulturni i pozorišni život, a on po svemu predstavlja najvažniji kulturni događaj u ovom dijelu BiH na čemu možemo zahvaliti nevjerovatnom zalaganju, radu i entuzijazmu uposlenika i saradnika koji su okupljeni oko festivala i BNP-a.“, dodaje Begagić.

 

Razvoju Festivala sigurno će doprinijeti i osnivanje regionalne asocijacije festivala nacionalne drame koju Direkcija Festivala bh. drame pokreće sa kolegama iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Ovih dana će zvanično biti definisane i aktivnosti koje su bitne za zvaničnu uspostavu ove festivalske mreže koja će otvoriti vrata europskim kulturnim fondovima i zajedničkim projektima sa direkcijama festivala i pozorišta iz regiona.

 

 

Program XII