25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 26 April 2013 15:45

Promocija knjige Smaila Čekića

Sinoć je u Zenici, u velikoj Sali BZK "Preporod", promovisana knjiga "Genocid i istina o genocidu u Bosni i Hercegovini", autora prof. dr. Smaila Čekića, direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i redovnog profesora bosanskohercegovačke historije na Fakultetu Političkih nauka u Sarajevu.

 

 

Knjigu su objavili Univerzitet u Sarajevu i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA.Moderator promocije je bio Faruk Kadrić, sekretar u BZK "Preporod" Zenica.  Promotori knjige su bili: Prof. dr. Safet Halilović, Prof. dr. Ismet Dizdarević i Prof. dr. Enes Kujundžić.

Knjiga ima preko 800 stranica i sastoji iz tri dijela: prvi dio posvećen je tome da se pruži što jasniji uvod u stvarnost zločina što su se desili u sigurnoj zoni UN-a u julu 1995.godine (8 poglavlja). U drugom dijelu knjige je "osporiti negiranje genocida koje se također javno predstavlja kao vjerodostojna i nesumnjiva istina o ratu" (9 poglavlja). Treći dio sadrži priloge sa preko 1.000 različitih dokumenata

 

Pored ostalog, promotori su kazali da knjiga pruža uvid u istinu o genocidu izvršenom nad Bošnjacima u ratu u BiH od 1992.do 1995.godine.

U knjizi je saopštena naučna istina koja glasi: u svim okupiranim mjestima i gradovima u opsadi u ambijentu međunarodnog oružanog sukoba, odnosno agresije na Republiku BiH, nad Bošnjacima je s namjernom i s jasno postavljenim ciljevima, planski organizovano i sistematski izvršen genocid. Najeklatantniji primjer koji ima paradigmatski karakter genocid nad Bošnjacima BiH u sigurnoj zoni UN-a, Srebrenici, teritoriji UN-a jula 1995.godine koji se, nažalost, u pojmovno-prostornom smislu često reducira samo na genocid u Srebrenici. 

 

"Dobrici Ćosiću kao i mnogim negatorima genocida, u ovoj knjizi dat je valjan naučni odgovor, s naučnim rezultatom kao najsnažnijim argumentom, kojim se opovrgava teza o bilo kakvim mogućnostima negiranja genocida u BiH. Poslije ove knjige, osporavanje genocida je definitivno skinuto s dnevnog reda“- poručili su, između ostalog, promotori.. 

 

Ovo još nekoliko mišljenja promotora:

"Bog je podario prof. Čekića da ima toliko snage i upornosti i istraživačke inventivnosti i to je omogućilo da naučnoj i stručnoj javnosti poklonimo ovu knjigu". Istakli su i mišljenje prof. Mirka Pejanovića sa promocije ove knjige u Sarajevu: "da knjiga zaslužuje da bude općedržavna čitanka građana Bosne i Hercegovine, jer donosi istinu o agresiji, istinu o ratu u BiH, istinu o razmjerama stradanja civila, a primarno o stradanju Bošnjaka i predložio da se knjiga prevede na engleski jezik i da se uvede kao stručna literatura na fakultetima i srednjim školama".  Na kraju, prisutnima se obratio i autor "ovog  kapitalnog djela", kako istakoše promotori, prof. dr. Smail Čekić.

 

On je rekao da neće govoriti o knjizi, nego se zahvalio BZK "Preporod" Zenica i njegovoj upravi što su mu  organizovali ovu promociju. Zahvale je uputio i načelniku općine Zenica, Husejinu Smajloviću, na podršci, te Edinu Beganoviću na finansijskoj podršci Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti... Istakao je da radi oko 30 godina na istraživanjima svih genocida počinjenih nad Bošnjacima. Kazao je da je radio oko dvije godine u komisiji u Banja Luci, zajedno sa pet Srba i jednim strancem, na istraživanju zločina i genocida u BiH. Zahvalio se prisutnim što su sa velikom pažnjom pratili izlaganja promotora knjige.


250420132044

 

Nešto iz biografije prof.dr. Smaila Čekića:

Rođen je 1953. godine u Gusinju (Crna Gora). Diplomirao je historiju na Filozofskom fakultetu u Prištini 1976. godine, magistrirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1980. godine (magistar historijskih nauka) i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zadru 1990. godine, čime je stekao naučni stepen doktora historijskih nauka.

Izabran je u zvanje redovnog profesora 2001. godine. Predaje nastavne discipline: Historija Bosne i Hercegovine, Historija ratova i genocida, Studije holokausta i genocida. Od 1992. godine direktor je Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Bio je gostujući nastavnik na više fakulteta i univerziteta.

Objavio je preko 15 knjiga, te više od stotinu naučnih i stručnih radova u različitim časopisima, zbornicima radova i sl.

 

E. Imamović za Zenicablog