29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 18 April 2013 22:30

Priča sa istočne strane u Sarajevu

 "Priča sa istočne strane" naziv je predstave autora Darka Lukića, s rediteljskim potpisom Aide Bukvić, koju će premijerno sarajevska publika moći pogledati 20. aprila na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Predstava je rađena u koprodukciji SARTR-a i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Riječ je o duodrami u kojoj su uloge ostvarili Snežana Vidović i Sead Pandur. Ovaj komad donosi priču o Selmi i Denisu, nekadašnjim školskim kolegama iz Sarajeva, koji se slučajno susreću u Londonu u vagonu podzemne željeznice. Tu počinje sjećanje i priča o životu bosanskih izbjeglica.


Glumica Snežana Vidović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je prednost koprodukcija razmjena energije između glumaca te rad s novim kolegama.

"Kroz ovu predstavu smo se Pandur i ja prepoznali jako brzo, slične su nam energije i promišljanja kada je u pitanju rad na sceni. Rad je bio vrlo lijep i lagan", istaknula je ona, naglašavajući da je Darko Lukić lijepo i životno napisao sjajan tekst, što je zadovoljstvo svakom glumcu.

 

Ona podvlači da priča o bosanskim izbjeglicama govori i kako ti ljudi, koliko god se trudili uključiti u društvo gdje se nalaze, često tu zauvijek ostaju stranci. Da je atmosfera na pripremi predstave bila jako lijepa i protekla u atmosferi ljubavi, naglasio je Sead Pandur, dodavši da mu je ovo prvo iskustvo rada u duodrami. Direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković ocijenio je važnom koprodukciju kao model koji je neophodan u današnjim vremenima gdje je položaj kulture katastrofalan. "Predstava se bavi problemom koji je danas postao jako važan - pitanjem izbjeglica i judi koji su napustili svoju zemlju, te smatram da će je publika prepoznati kao veoma važnu", kazao je on.

 

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić podsjeća da od 2010. godine ova teatarska kuća ima potpisane protokole o saradnji sa sva četiri sarajevska pozorišta, čime se razmjenjuju predstave i obogaćuju kuturne scene dva grada. Ocijenio je da koprodukcijski projekti, pored ekonomske, imaju i značajnu umjetničku vrijednost za glumačke ansamble, ali i publiku.  Predstava "Priča sa istočne strane" premijerno je izvedena 4. aprila na sceni BNP-a Zenica.


Više o predstavi NA OVOM LINKU