23 Juni 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 13 Maj 2014 23:47

Vedro na Majevici

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice 12. maja je izvelo najmasovniji izlet van zeničkog kraja od svog osnivanja – pohod lirskog naziva „Majska Majevica: Kraljevstvo Srebrenika“. Cilj izleta nam je bio upoznati naše sugrađane o ovom, iz zeničke perspektive gledano, zaboravljenom kraju Bosne.

 

Nakon izuzetno uspješnog projekta „Zenički horizonti“, i ovaj primamljivi pohod okupio je stotinu i deset ( 110 ) učesnika, Zeničanki i Zeničana, od kojih je 95% po prvi put posjetilo srebrenički kraj, planinu Majevicu, prošlo prelijepu turu dužine 12 km, boravilo na planinarskom domu „Lipici“, te osjetilo duh srednjovjekovne Bosne na jednoj od najljepših sredjovjekovnih bosanskih kraljevskih utvrda – Srebrnik.

 

Tura smo počeli kod motela „Orion“, pod vođenjem gospodina Mirze Mićka Kešetovića, kroz selo Gornji Hrgovi. Grebenom planine Majevice uživali smo u čistom zraku, koji je „proizvod“ prelijepih bukovih šuma najduže planine u Bosni i Hercegovini (63 km). Domaćini iz planinarskog društva „Majevica“ Srebrenik su nas na planinarskom domu „Lipici“ (734 mnv) dočekali izuzetno toplo i srdačno. Nakon ručka i jednosatnog boravka na domu, grupa se uputila ka 4 km udaljenoj tvrđavi Srebrnik, gdje nam je prof. Dževad Nuhanović održao historijski čas o značaju ovog grada, koji se po prvi put spominje u čuvenoj Povelji bana Stjepana II Kotromanića 1333. godine.

 

Ističemo učešće najmlađe učesnice, 4-godišnje Iman Alić, koja je kompletnu turu prošla bez ikakvih poteškoća. Pogodno vrijeme nas je pratilo cijelim trajanjem pohoda, a zdravstveni bilten je potpuno čist, bez ijedne ozljede. Zahvaljujemo se učesnicima na učešću na pohodu, a domaćinima na gostoprimstvu i pomoći pri organizaciji i realizaciji istog. „VEDRO“ uskoro nastavlja sa daljim aktivnostima na terenu, o kojima će se javnost blagovremeno upoznavati putem web stranice www.vedro.ba, facebook stranice www.facebook.com/vedro.ba, te drugih sredstava informisanja.

 

Do narednog vedrenja, VEDRO!

PR Udruženja „VEDRO“

Afan Abazović