28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 08 April 2013 07:39

Bogdanović na Festivalu humora

U organizaciji Narodne biblioteke “Filip Višnjić” i Udruženja aforističara “1. April”, u Bijeljini je proteklog vikenda održan 10. Međunarodni festival  humora i satire “Bijeljina 2013”. Među tridesetak satiričara iz regiona, učestvovala su i dvojica “standardnih” predstavnika Federacije, Ekrem Macić iz Konjica i Bojan Bogdanović iz Zenice. Iste večeri promovisan je i zbornik Veći od atoma, manji od makova zrna, u kome su autori sa prošlogodišnjeg festivala predstavili svoje aforizme, epigrame i satirične pjesme. Kao i sve protekle zbornike i ovaj je napisao duhovni otac i organizator Festivala, profesor Grujo Lero.       

 

Od ove godine  uvedena je nagrada za najbolji aforizam objavljen u Zborniku, tako da je prvi laureat “Satiričnog pera” bio ujedno i najmlađi učesnik – Stanislav Tomić (1986), profesor filozofije iz Zvornika, čiji aforizam glasi: “Juče sam pjevao. Danas mi je već bolje”. Osim plakete, nagrada sadrži i novčani dio. Za doprinos satiričnom stvaralaštvu na srpskom jeziku, nagrađen je najstariji satiričar Savo Martinović iz Beograda (1935), koji je objavio više od deset knjiga i bio zastupljen u brojnim antologijama aforizma.  

 

 

 Prije samog početka Festivala, održana je izložba karikatura “Pjer”, sa 45. Konkursa beogradskih “Večernjih novosti”’. Učestvovalo je 148 autora sa ukupno 618 radova. Žiri je izabrao 123 rada od 83 autora, koji su ušli u izbor za nagrade. Festival je ustanovljen daleke 1967. godine a ovogodišnji dobitnik “Zlatnog Pjera” bio je Nedeljko Ubović.    

 

Među učesnicima je bio i saradnik Zenicabloga, Zeničanin Bojan Bogdanović.