20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 03 April 2013 23:34

Jasmin Burić

 Nogometna reprezentacija BiH je trenutno najbolji naš proizvod u svijetu, naravno tome su zaslužni naši igrači, selektor, te navijači koji bodre našu državu ma gdje god igrala.Nećemo da ulazimo u odabir igrača koje selektira Safet Sušić jer on zasad odlično obavlja posao i vodi nas ka Mundijalu, međutim ne možemo da ne spomenemo golmana Jasmina Burića koji je izgleda zapostavljen bez ikakvog razloga.

 

Ovaj 26-godišnji čuvar mreže Lecha iz Poznana, već nekoliko godina pruža izvrsne partije u dresu jednog od najvećih klubova u toj zemlji. Zeničanin je prošle sezone svojim odbrana zaslužio titulu najboljeg golmana lige, te najboljeg igrača Lecha iz Poznana za prošlu sezonu.

 

Da to nije samo bljesak pokazuje i njegova forma ove sezone, ekipa Lecha trenutno se nalazi na drugoj poziciji, a u 20 utakmica koliko je stajao ove sezone na golu ekipe iz Poznana, bivši mladi reprezentativac je primio samo 15 golova po čemu je ispred svih čuvara mreže u poljskoj Ekstraklasi. Nikada se nije nudio preko medija, a nema ni menadžera tako da je sve u svojoj dosadašnjoj karijeri postigao svojim talentom i kvalitetom prvo u zeničkom Čeliku, a sada u poljskom Lechu.

 

Za SportSport.ba ljubimac navijača kluba iz Poznana govorio je o tekućoj sezoni, ambicijama njegovog tima, te eventualnom pozivu u reprezentaciju BiH.

 

Poljski mediji pišu da branite u životnoj formi ove sezone

 

"Pa mogu kazati da se nalazim u dobroj formi, ali da sam u životnoj nisam siguran, jer sam dobro branio i 2009., 2010. i 2011. godine kada smo osvojili prvenstvo, kup, te igrali Evropsku ligu protiv Manchester Citiya, Juventusa i Salzburga. Ove sezone smo ekipa sa najmanje primljenih golova u ligi i dosta zasluga za to pripada zadnjoj liniji koja je ove sezone na vrhunskom nivou", kaže bivši čuvar mreže zeničkog Čelika.

 

Lech se ove sezone kao i prošle bori za titulu, ali primarni cilj je izboriti Evropu

 

"Trenutno smo drugi sa četiri boda zaostatka za prvom Legiom, a trećem Gorniku bježimo pet bodova, tako da će se borba za titulu i redosljed na tabeli do kraja prvenstva voditi između ove tri ekipe. Dok postoji šansa za prvo mjesto mi ćemo se boriti, ali najbitnije je da izborimo Evropu, a kako igramo u posljednje vrijeme ne sumnjam da ćemo i uspjeti", nada se 26-godišnji Burić koji je u posljednjih pet utakmica primio samo jedan gol.

 

Nakon četiri sezone produžio je ugovor, a brzo bi mogao dobiti i Poljski pasoš

 

"Ovo je peta sezona kako sam u Poznanu i stvarno mi je prelijepo, prošlo ljeto sam nakon dvomjesečnih pregovora produžio ugovor na još četiri sezone i pored nekoliko ponuda koji sam imao. Ovdje se osjećam odlično, branim standardno, klub je svake sezone u Evropi i imam podršku navijača za koje ne treba trošiti riječi jer poznato je koliko su vatreni i privrženi klubu. Klub je prikupio svu potrebnu papirologiju i ubrzo će se predati sve kako bi dobio njihovo državljanstvo", ističe bivši kadetski, juniorski i mladi reprezentativac naše zemlje.

 

Znači li to da ćeš braniti za Poljsku reprezentaciju u narednom periodu

 

"Nikada ne bi branio za drugu reprezentaciju osim Bosne i Hercegovine, ne želim da branim za drugu zemlju jer sam Bosanac i tako će uvijek biti. Poljsko državljanstvo ću dobiti da bi postao domaći igrač u ekipi i time oslobodio jedno mjesto za drugog stranca, a naravno da se nisam odrekao našeg pasoša jer je dozvoljeno da imam Poljsko i Bosansko bez ikakvih problema, to je prisutno u mnogim ligama Evrope" kaže Burić.

 

Očekuje poziv u našu reprezentaciju jer ima sve argumente da bude na spisku

 

"Zanima me samo koji je kriterijum da se dobije poziv u repku. Godinama branim u Poljskoj, koja je neću kazati prejjaka liga, ali sigurno je da je solidna i svake sezone sve jača. Ekipa za koju branim se svake sezone bori za vrh tabele, te učestvujemo u Evropskim takmičenjima. Ne mislim da trebam biti prvi golman naše reprezentacije jer je Begović sigurno najbolji, ali sigurno da zaslužujem poziv da budem među tri čuvara mreže ne potcjenjujući kvalitete Avdukića, Šehića i Fejzića koji su u posljednje vrijeme u reprezentaciji", razočaran je Burić koji je 2009 ubilježio prvi i jedini nastup za A-reprezentaciju na Bilinom polju protiv Azerbejdžana još u vrijeme dok je bio golman zeničkog Čelika.

 

Preko televizije i interneta prati igre bivšeg kluba

 

"Nadam se da je pobjeda nad Širokim vratila samopouzdanje i vjerujem da će sada ući u seriju dobri rezultata i pobjeda kako bi pokušali izboriti Evropu. Zenica i Robijaši zaslužuju da se svake sezone Čelik bori za titulu, ali mnogo više pažnje se treba posvetiti omladinskom pogonu i igračima iz vlastite škole, što već godinama nije slučaj budući da svake sezone dođe i ode preko 10-tak igrača iz kluba", završio je razgovor za naš portal ovaj 1,93 cm visoki Zeničanin.

 

Dino Kurbegović / sportsport.ba