29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 18 Mart 2013 03:55

Saopćenje Foruma seniora SDP

Forum seniora Općinskog odbora SDP BiH Zenica oštro protestuje protiv najave protesta penzionisanih oficira Oružanih snaga BiH zbog najave donošenja jedinstvenog zakona o penzionisanju pod posebnim uslovima i ovih kategorija boraca.

 

Nerealno visoke penzije koje su ovi oficiri dobili Uredbom Vlade Federacije BiH, predvođene SDA-om i Strankom za BiH, a koje se kreću i do 2.070 KM, trebaju biti smanjene i dovedene u realne okvire. Radi se, najčešće, o visoko činovanim licima, do nivoa generala, koji su ovako visoke činove, od nivoa civilnih lica do najviših činova dobili u ratu i najčešće su kadrovi navedenih stranaka. Za postojeće ekonomske prilike u Bosni i Hercegovini i za iznose penzija ogromnog broja penzionera, to su nemoralno visoke penzije.

 

 

Forum seniora OO SDP BiH Zenica, protestuje i protiv pritiska, do prijetnje anarhijom, pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su prije tri godine penzionisani sa 40 godina života. Treba imati na umu da se radi o ljudima koji su sa vrlo malo ili nimalo radnog staža prije rata, tokom rata bili u vojsci minimalno dvije godine, a poslije rata ostali u Oružanim snagama BiH raditi za platu, znajući pri tom da će, kada navrše 40 godina života, ostati bez posla. Pod pritiskom sa ulica su dobili penzije, iako su u punoj radnoj snazi. Tako se ne postupa sa radnicima koji ostaju bez posla. Oni odlaze na biroe za zapošljavanje i traže sebi neki novi posao, iako je i većina njih bila u ratu, nisu imali privilegiju da ostanu u Oružanim snagama, nego su jednostavno demobilisani. Zato je pravedno i moralno bilo da i otpušteni 40-godišnjaci iz Oružanih snaga BiH traže posao i privređuju kao i drugi njihovi vršnjaci.

 

   Forum seniora

OO SDP BiH Zenica