29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Februar 2013 13:44

Sutra probijanje Vijenca

 

Obilježavanje završetka proboja tunela Vijenac, odnosno spajanje tunela kompletnom dužinom u okviru prve faze radova, biće upriličeno sutra, saopšteno je iz Javnog preduzeća (JP) Autoceste FBiH d.o.o. Mostar. Ovom prilikom prisutnima će se obratiti premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić i direktor Euroasfalta Hamed Ramić. 

       

 

Kako se navodi, svečanosti će, takođe prisustvovati zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, koji je guverner u ime BiH pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj, resorni ministri Damir Hadžić i Enver Bijedić, premijer Zeničko – dobojskog kantona (ZDK) Fikret Plevljak, te predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, finansijeri projekta. 

 

Autoceste FBiH angažman na izgradnji tunela Vijenac povjerile su bh. kompanijama, koje su ranije bile angažirane kao podizvođači, nakon što su slovenačke kompanije SCT i Primorje, kao prethodni izvođači radova, otišle u stečaj.  Na probijanju tunela radio je bh. konzorcij kojeg čine kompanije: Euroasfalt d.o.o. Sarajevo - kao lider konzorcija, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, ŽGP d.d. Sarajevo, Entea d.o.o. Sarajevo i Butmir d.o.o. Sarajevo. 

 

Inače, tunel Vijenac, od oko tri kilometra, najduži je tunel u Bosni i Hercegovini. Obilježavanje završetka proboja tunela Vijenac biće upriličeno sutra sa početkom u 10.00 sati na ulazu s južne strane tunela Vijenac iz pravca Sarajeva, navodi se u saopštenju