19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 18 Februar 2013 07:19

Vijenac nastavljaju bh.firme

 

Bh. građevinske kompanije nastavljaju postizati uspjehe kada je riječ o dobivanju poslova na izgradnji autoputa na koridoru 5C. Prema informacijama "Dnevnog avaza", bh. firmama pripast će posao vrijedan oko 50 miliona maraka na izgradnji druge faze tunela Vijenac, između Kaknja i Zenice. Dalje doznajemo da se dvije najbolje ponude koje su pristigle na tender za drugu fazu izgradnje tunela dugog tri kilometra odnose na domaće kompanije. 

 

Najniža je ponuda kompanija "Euro-Asfalt" i ŽGP u iznosu od oko 24 miliona eura. Slijedi ponuda također domaćeg konzorcija, koji čine "Hering" iz Širokog Brijega, "Trgošped" iz Kaknja i "Džekos" iz Sarajeva, od oko 27 miliona eura. Koliko su povoljne cijene bh. firmi pokazuje treća ponuda pristigla na tender, koju su poslale češka firma OHL i splitska "Skladgradnja", a koja iznosi skoro 40 miliona eura. 

 

Inače, bh. firme trenutno okončavaju prvu fazu gradnje Vijenca koja se sastoji od probijanja tunela. Druga faza podrazumijeva sve ostale radove nakon što tunel bude probijen.  Na ovaj način bh. firme steći će iskustvo i neophodne reference za gradnju tunela i moći se samostalno konkurirati za ovakvu vrstu posla u BiH i na stranim tržištima. 

 

Finansijske ponude 

 

"Euro-Asfalt" i ŽGP

24.377.805 eura

 

"Hering", "Trgošped" i "Džekos"

27.495.801 eura

+ popust dva posto

 

OHL i "Skladgradnja"

39.187.425  eura