26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 08 Februar 2013 08:58

Porezna uprava u akciji

 

Porezna uprava Federacije BiH (FBiH), prema Operativnom planu, od 25. januara 2013. godine, provodi pojačaj inspekcijski nadzor poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima, rečeno je na  konferenciji za novinare federalnog premijera Nermina Nikšića i direktora Porezne uprave FBiH Midhata Arifovića. Kako je rečeno, razlog za provođenje pojačanog inspekcijskog nadzora obveznika fiskalizacije je neprimjenjivanje odredbi Zakona o fiskalnim sistemima na jedinstven način u FBiH. 


 "Inspektori Porezne uprave FBiH su u okviru pojačanog inspekcijskog nadzora u periodu od 25. januara do 6. februara 2013. godine izvršili ukupno 976 kontrola, od čega je 696 kontrola izvršeno u toku radnog vremena i 280 kontrola van radnog vremena, u noćnim satima i u dane vikenda. Od ukupnog broja izvršenih kontrola, izdata su 652 prekršajna naloga", kazao je direktor Arifović. 

 

Prema njegovim riječima u 67 posto slučajeva prilikom pregleda, uočene su nepravilnosti, odnosno nepoštivanje Zakona, te su izrečene novčane kazne u iznosu od 1.091.340 KM. Direktor Arifović je kazao da je Porezna uprava FBiH, od početka primjene Zakona, u periodu od aprila 2011. do decembra 2012. godine izvršila ukupno 7355 kontrola, nakon čega su izdata 3.404 prekršajna naloga, sa visinom izrečenih kazni u iznosu od 5.572.130 KM. Za neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja propisane su novčane sankcije koje se kreću od 2.500 KM do 20.000 KM za pravna lica, 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike. Zakonom o fiskalnim sistemima propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM, za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH, u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta. 


"Nije nam cilj kažnjavanje, već evidentiranje prometa i povećanje svijesti obveznika fiskalizacije, ali i građana o obavezi evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa. Međutim, situacija sa terena govori da se u prosjeku prijavljuje samo 30 posto od realnog prometa, tako da to zahtijeva reakciju. Neevidentiranjem prometa, prodavci roba i usluga, ne uplaćuju iznos PDV-a kojeg su naplatili od građana, a to oštećuje i budžet", kazao je Arifović. Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je da Vlada FBiH daje apsolutnu podršku akciji Poreske uprave, između ostalog, i Odlukom o izdvajanju sredstava za dodatno finansiranje Uprave u iznosu od oko 123.000 KM. 

       

"Neevidentiranjem prometa šteti se budžet, odnosno primanja vladinih službenika i svih onih transakcija koje uključuju izdavanja za ratne vojne invalide, prosvjetne i zdravstvene radnike, šehidske porodice, policiju, vojsku, pravosuđe...Međutim, najvažnije je da probudimo svijest kod  građana da traže fiskalni račun", kazao je premijer Nikšić. Prema njegovim riječima, već prvi rezultati akcije pokazuju njenu opravdanost. 


"Pratit ćemo razultate akcije i na osnovu toga donositi dalje odluke", dodao je. Istaknuto je da je su toku inspekcijskog nadzora uočene nepravilnosti neposjedovanja fiskalnog sistema, neizdavanja fiskalnih računa za svaki pojedinačno ostvareni promet, neažurno slanje dnevnih izvještaja na server Porezne uprave FBiH, neposjedovanja odobrenja za rad, neobračunavanje i neplaćenje doprinosa, neprijavljeni radnici... Zakonom o fiskalnim sistemima propisano je da su obveznici fiskalizacije pravna i fizička lica dužni za svaku izvršenu uslugu ili prodatu robu kupcima izdati fiskalni račun, evidentirati svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalnog uređaja i izvršiti prenos podataka o ostvarenom prometu do servera Porezne uprave FBiH.