29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 03 Februar 2013 18:28

Prevara sa tepisima za Zenicu

 

U prethodnom periodu Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokrenula je provjeru vjerodostojnosti faktura, koje uvoznici prilažu prilikom uvoznog carinjenja roba, saopćila je Uprava. Tako je u carinskoj ispostavi Visoko otkriven pokušaj carinske prevare prilikom uvoza većeg broj tepiha iz Republike Turske u BiH. Ukupna vrijednost pokušaja utaje uvoznih dažbina iznosi 50.000 KM. U toku septembra 2012. godine preduzeće iz Zenice u četiri navrata je izvršilo uvoz raznih tepiha ukupne površene 34.584,09 m2. Prilikom uvoza u postupku uvoznog carinjenja prijavljena je ukupna vrijednost robe u iznosu od 104.460,27 eura, na osnovu čega su obračunate i plaćene zakonski predviđene uvozne dažbine.

 

Posumnjavši u vjerodostojnost fakture koja je pratila uvoz robe, UIO je fakturu poslala na naknadnu provjeru u Republiku Tursku. Carinska služba Republike Turske dostavila je Upravi orginalnu fakturu koja je bila prijavljena za izvozno carinjenje iz Turske u iznosu od 237.474,27 eura. Tako je naknadnom provjerom utvrđeno da je uvoznik u cilju izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina fakturnu vrijednost robe umanjio za čak 133.014 eura, te je razlika između obračunatih uvoznih dažbina i onih koje su stvarno trebale biti obračunate iznosila 50.000 KM.

 

UIO BiH je već pokrenula postupak naknadne naplate uvoznih dažbina, a protiv pravnog lica i odgovornog lica u njemu, pred nadležnim sudom u Zenici, biće pokrenut prekršajni postupak. Također, Sektor za provođenje i poštivanje poreskih i carinskih zakonskih propisa u UIO ispitaće postojanje i eventualne krivične odgovornosti, te ukoliko se ista utvrdi proslijediti izvještaj Tužilaštvu BiH.

 

Zbog postojanja osnova sumnje da veliki broj uvoznika pribavlja i pilaže lažne, tj. umanjene fakturne vrijednosti robe prilikom provođenja postupka uvoznog carinjenja, UIO je pokrenula proces naknadne provjere vjerodostojnosti fakura u mnogim slučajevima.

 

Za sve predmete gdje se provjerama utvrdi da su za uvozno carinjenje robe prigane lažne fakture, biće pokrenut postupak naknadne naplate uvoznih dažbina, kao i prekršajni postupak pred nadležnim sudom, a o visini utvrđenih utajenih uvoznih dažbina ovisiće i eventualno pokretanje postupka za utvrđivanje krivične odgovornosti, navodi se u saopćenju.