28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 Januar 2013 06:04

Dijaspora šalje više novca

 

Iz inozemstva je u BiH stiglo više novca u prošloj godini u odnosu na 2011. te i dalje transferi koje dijaspora uplaćuje  predstavljaju jedan od značajnijih socijalnih i ekonomskih suporta našoj zemlji, potvrđeno je Agenciji FENA u Centralnoj banci BiH. U prva tri kvartala prošle godine ukupni  devizni transferi za sve sektore osim vlada iznosili su 2,64 milijarde KM, što predstavlja povećanje  u odnosu na isto razdoblje 2011. godine, kad su iznosili 2,57 milijardi KM. 

 

Za devet mjeseci prošle godine na ime personalnih transfera (po staroj metodologiji devizne doznake iz inozemstva) u BiH je uplaćeno 1,54 milijarde KM, dok su ostali tekući transferi iznosili 1,09 miljardi KM.  U Centralnoj banci BiH preciziraju da je za devet mjeseci prošle godine iz inozemstva po osnovu penzija u BiH uplaćeno  1,05 milijardi KM, što je i najveći dio novca u kategoriji socijalnih davanja koja se evidentiraju u ostale tekuće transfere.

 

- Tekući transferi i dalje predstavljaju jedan od značajnijih izvora financiranja deficita tekućeg računa. Stoga su ovi transferi značajni za ekonomiju BiH, a posebno za dio populacije koji ih prima. Značajan udjel u ukupnim transferima imaju socijalna primanja, odnosno penzije iz inozemstva -  rečeno je Feni u Centralnoj banci BiH. Ukupni tekući transferi odnose se na personalne uplate koje iz inozemstva dobijaju domaćinstva. To je novac koji iz dijaspore stiže najbližim srodnicima u BiH  te penzije koje nadležni fondovi dostavljaju korisnicima u BiH. Dio ovih sredstava ide putem računa a dio Centralna banka BiH procjenjuje.