29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 16 Januar 2013 06:28

Novi finansijski portal u BiH

 

Prvi online pretraživač kredita u BiH, finansijski portal Finbiz.ba, zvanično je pušten u funkciju. To je prvi portal u BiH koji na jednom mjestu objedinjuje sve podatke o izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća (MSP) u BiH, uključujući kredite, leasing te programe za dodjelu grantova.

 

Izradu portala podržao je USAID-Sida FIRMA projekat, u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA), koja je ujedno i njegov administrator. Portal Finbiz.ba bit će redovno ažuriran i pružat će detaljne informacije o finansijskim institucijama u BiH, njihovim postojećim i novim finansijskim proizvodima za MSP te uvjetima finansiranja za svaki ponuđeni proizvod.

 

Portal će, također, donositi informacije i o mogućim izmjenama uvjeta kada su izvori finansiranja u pitanju. Finbiz.ba sadrži i pretraživač koji omogućava lakši pristup podacima o različitim izvorima finansiranja, odnosno omogućava pretraživanje prema ključnim kriterijima, uključujući namjenu, rok i iznos kredita.

 

Portal sadrži i kreditni kalkulator, kao i niz drugih korisnih sadržaja i funkcija. Informacije koje se mogu naći na Finbiz.ba portalu sakupljene su iz 45 različitih izvora finansiranja, uključujući 17 komercijalnih banaka u BiH, jednu razvojnu entitetsku banku, sedam leasing kuća, pet kreditno-garantnih fondova, dvije faktoring kompanije i ostalih fondova za grantove/subvencije, koji djeluju na nivou entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH, navodi se u saopćenju SERDA-e.