29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 14 Januar 2013 13:47

Uspjeh zeničkih hirurga

 

Sedamdesetpetogodišnji pacijent iz Žepča proteklog vikenda uspješno je operisan novom metodom odjela vaskularne hirurgije u Kantonalnoj bolnici Zenica, prvi put primjenjenoj u našoj državi. Novi moderni metod operacije karotidnih (vratnih) arterija. Šef ovog odjela dr. Hasib Mujić sa saradnicima primjenio je tzv. everzionu metodu, čišćenja arterija koje dovode krv u mozak, čime se spriječava nastanak moždanog udara. 

 

- Do sada su ove operacije rađene samo u opštoj anesteziji, odnosno uspavljivanjem pacijenta, te zato veliki broj pacijenata zbog slabog opšteg stanja nije mogao biti podvrgnut ovom tretmanu. Po prvi put smo primjenili novu metodu, koja podrazumjeva lokalnu anesteziju, odnosno pacijent je budan tokom operacije. Dodatne prednosti su brzina oporavka, smanjena mogućnost komplikacija, manji operativni tim, brža i sigurnija operacija. Ova metoda je standard na Zapadu, jer ima niz prednosti, kazao nam je dr. Mujić. Ovi zahvati se rade na pacijentima čija cirkulacija u ovim arterijama bude deset do dvadeset posto normalne, te je izvjestan skori moždani udar. Sa dr. Mujićem operator samog zahvata bio je i dr. Anel Okić, specijalizant hirurgije, koji je sa svojim šefom jedini u BiH ima certifikat Evropskog udruženja vaskularnih hirurga za izvođenje ovih operacija. 

Dio tima su bili i: dr. Haris Suljić (anesteziolog), Admir Šahić (anestetičar),  te Kanita Arnaut i Mersiha Gadžun (hirurške instrumentarke).

 

Mujić i Okić su prošli niz edukacija u Evropi i SAD, a licencu (certifikat) za ovakve operacije su dobili nakon edukacije evropskog Udruženja, koja je lani održana na Klinici za Kardiovaskularne klinike Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Mentor im je bio dr Lazar Davidović, doajen i najpriznatiji svjetski stručnjak u polju vaskularne hirurgije.