29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 07 Januar 2013 12:53

Humanitarni meč u srijedu

 

Danas je, u prostorijama omladinskog košarkaškog kluba "Čelik" (OKK "Čelik"), održana konferencija za medije. Povod za press je predstojeća humanitarna utakmica između OKK ČELIK i KK SPARS iz Sarajeva. Ova utakmica će biti odigrana u srijedu 9. januara u dvorani Bilimišće u Zenici, sa početkom u 19:00 sati. Cijena ulaznice je 2 KM, a prihod od prodatih ulaznica je namijenjen za liječenje Vernese Osmanbegović. Prisutnim novinarima obratili su se: Prijateljica Berina Hrvić, Vernesin momak Oliver Krišto, Kasim Sarajlić, predsjednik kluba OKK Čelik, te Nedžad Hodžić, trener i sportski direktor kluba.

 

O ideji za odigravanje humanitarne utakmice za Vernesu, govorila je njena prijateljica Berina Hrvić i Vernesin momak Oliver Krišto. Dogovori su tekli, uglavnom, preko faceboka. Berina je iskoristila poznanstvo sa nekim košarkašima Čelika, te stupila u kontakt sa upravom, koji su rado prihvatili ideju za odigravanje humanitarne utakmice za oboljelu, bivšu manekenku, Vernesu.

 

Oliver je istakao da Vernesa ima 100 % šansi da prohoda, nakon liječenja od 11 mjeseci, u komadu, u Gornjoj Trepči (Srbija). Početak liječenja i rezervacija teče od početka februara 2013.god. Do sada je sakupljeno oko 13.000 KM, a cijena kompletnog liječenja košta 63.000 KM. Predsjednik Sarajlić je rekao da su rado prihvatili odigravanje ove humanitarne utakmice. Obečao je da će poslati dopise u firme i ponuditi kupovinu ulaznica za ovu utakmicu. Doprinos kluba je iskren i sa dobrim namjerama i željama za ozdravljenjem ove mlade djevojke.

 

Trener i sportski direktor Hodžić je istakao da je ekipa Sparsa veoma atraktivan suparnik i da će ova utakmica biti, ujedno, i pripremna pred nastavak prvenstva, 12.01.2013.god. Poziva sve ljude dobre volje, da podrže ovaj humanitarni projekat i da dođu na ovu utakmicu. 

 

Vernesa Osmanbegović je djevojka koja ima 24 godine i kojoj je prije pet godina dijagnosticirano teško oboljenje kičme, nakon dvije operacije u Tuzli i jednoj u Pečuju u Mađarskoj Vernesino zdravstveno stanje se popravilo, ali su joj zbog dugotrajnog ležanja po bolnicama mišici atrofirali te je završila u invalidskim kolicima. Od 2008. godine Vernesa se pokušava oporaviti; boravila je nekoliko puta u Fojnici, te deset mjeseci u Termama na Ilidži u Sarajevu, gdje je napravila jako dobre rezultate i ojačala mišiće dovoljno da je mogla hodati uz pomoć visoke hodalice. Vernesinoj mami Muneveri su tada tarapeuti rekli da joj nabavi štake, jer je bila jako blizu da sa visoke hodalice pređe na štake. Nažalost, to se nije desilo jer Vernesa i njena porodica nisu imali više novca kako bi se njen boravak u Termama produžio do oporavka, te se vratila kući u Zenicu.

 

Ipak, odlučila je nastaviti borbu, te je stupila u kontakt sa Atomskom Banjom koja se nalazi u Gornjoj Trepči u Srbiji i poslala im svu svoju medicinsku dokumentaciju sa molbom za iskreno mišljenje njihovih ljekara koliko joj je novca i vremena potrebno da provede u Atomskoj Banji kako bi ponovo stala na svoje noge.

 

Vernesa je dobila predračun u kojem stoji da joj je potrebno banjsko liječenje u trajanju od 11 mjeseci, koje košta 63.000 KM, a sa kojim bi trebala početi u februaru 2013.godine. Zeničani kroz niz humanitarnih akcija nastoje pomoći svojoj sugrađanki.

 

Pozivamo sve ljude dobre volje da se odazovu na ovu humanitatnu utakmicu.

 

Utakmica OKK Čelik – KK Spars (Sarajevo) će biti odigrana u srijedu 9. januara u dvorani Bilimišće u Zenici, sa početkom u 19:00 sati. 

Cijena ulaznice je 2KM, a prihod od prodatih ulaznica je namijenjen za liječenje Vernese Osmanbegović

 

E.Imamović za Zenicablog

+ foto sa pressa