29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 29 Decembar 2012 07:53

Autoputem Sarajevo-Zenica 2014.

 

Državni ministar Damir Hadžić s entitetskim ministrima komunikacija i transporta  su napravili rezime o onome šta je urađeno u ovoj oblasti u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ministri su potvrdili svoju opredijeljenost da u 2013. i 2014. godini riješe nekoliko kapitalnih projekata u državi BiH i njenim entitetima

 

- Razgovarali smo o ubrzanoj izgradnji koridora 5-C. Dogovorili smo se da započeto preuzmu entitetska javna preduzeća Autoputevi i Autoceste. Praktično 2014. godine planiramo izgraditi više od 100 kilometara autoputa. Tako bismo na koridoru 5-C spojili jug Sarajeva i jug Zenice. Sve je pripremljeno da se završi granični prijelaz Bijača između BiH i Hrvatske. U januaru 2013. počet će se raditi projektna dokumentacija za dionice na autoputu gdje to još nije urađeno. Tako ćemo se pripremiti za razgovore s međunarodnim finansijskim institucijama za kreditno zaduženje. Zatim, kroz javno privatno partnerstvo ili dodjelu koncesije na gradnji koridora 5-C - izjavio je na pres- konferenciji ministar Damir Hadžić. Za dionicu na koridoru, od 45 kilometara, koja će prolaziti kroz Republiku Srpsku pronaći ćemo način da ovu dionicu produžimo na 100 kilometara od Doboja do Zenice. Tako bismo završili mrežu autoputa koja ide od Sarajeva prema sjevernoj granici BiH, a procjena je da bi se ova dionica mogla završiti do 2018. godine, dodao je Damir Hadžić.Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović ocijenio je entitetsku i državnu saradnju u sektoru komunikacija i saobraćaja odličnom.

 

- Gotovo da nije bilo nijednog problema a da nije riješen na zadovoljavajući način. Svi preduslovi su stvoreni za gradnju koridora 5-C kroz RS i sada samo čekamo da se odabere izvođač radova. Predstoji potpisivanje ugovora, rješavanje pravnoimovinskih odnosa i spremni smo završiti taj posao u roku s kojim se dogovorimo s izvođačima radova - rekao je Čubrilović. Ministar je dodao da je za RS od posebne važnosti gradnja mosta na Savi. Iako je sve spremno za izvođenje radova, kako je kazao Čubrilović problem je na hrvatskoj strani. Imam informacije da je Hrvatska ipak obezbijedila sredstva za gradnju svoje polovine mosta, pa očekujemo da počnemo gradnju na proljeće iduće godine, kazao je Čubrilović. I federalni ministar Enver Bijedić, zadovoljan je saradnjom s RS-om, jer sve što je dogovoreno da se uradi u ovom sektoru je i realizirano.

 

- Moja omiljena tema su željeznice u BiH. Predstoji nam problem koji moramo rješavati, a to je rekonstrukcija željezničke infrastrukture na potezu Bradina - Sarajevo. Drugi projekt je rješavanje signalizacije na infrastrukturnim objektima Željeznica RS-a. Danas smo  konstatovali da je sve spremno. Ovi radovi koštat će 44 miliona eura, a već smo obezbijedili 34 miliona eura - pojasnio je ministar Bijedić. Ministri su kazali na pres-konferenciji da su dogovorili kako riješiti neke probleme u Korporaciji željeznica BiH. D osada je u Upravnom odboru Korporacije bilo 12 članova, a zaposleno je svega 14 ljudi. Entitetski ministri su se dogovorili da uskoro Upravni odbor korporacije ima samo tri člana, dva iz Federacije i jedan iz RS-a.