28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 31 Decembar 2012 01:42

Predstavljamo: Biblioteka Zenica

Opća biblioteka u Zenici nastavlja iznalaziti načine kako se približiti čitaocima u vrijeme  kada knjige u elektronskom formatu uzimaju sve više maha. To je i razlog da su menadžment i Upravni odbor Biblioteke odlučili da cijene učlanjenja i 2013. godini ostanu nepromijenjene.

 

 

U Centralnom odjeljenju u Zenici već četiri pune godine obavlja se tzv. elektronska pozajmica i u tom segmentu, prema ocjenama mjerodavnih u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, Opća biblioteka u Zenici jedna je od najboljih u našoj zemlji. Tokom 2010.  i 2011. godine godine korisnici su "pozajmili" (uzeli na čiitanje) između 31.000 i 32.000 knjiga, ili više od 2.600 knjiga mjesečno. Raspoloživi knjižni fond Biblioteke u Zenici je oko 88.000 knjiga, a odgovarajući prostor i dalje je problem broj jedan s kojim se susreću zenički bibliotekari.

 

Broj učlanjenih, u Centralno i četiri područna odjeljenja, već godinama se kreće između 4.500 i 5.000 korisnika, s tim što je broj onih koji traže određene usluge i pomoć bibliotekara i knjižničara višestruko veći. Uz to, svi članovi Centralnog odjeljenja i/li Čitaonice imaju mogućnost da besplatno koriste internet u Američkom kutku Zeničke biblioteke. Treba spomenuti da je Američki kutak pri Općoj biblioteci u Zenici, prvi takav kutak Bosni i Hercegovini i da je saradnja s Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini bila i ostala na vrlo visokom nivou i odvija se uz obostrano zadovoljstvo. Osim što pomažu u nabavci knjiga na engleskom jeziku i daju podršku u tehničkom osavremenjavanju rada Biblioteke, Amerikanci, posljednjih godina, pomažu i u uređenju Biblioteke, prije svega onih njenih dijelova koji se koriste u programima koje zajednički organizuju Odjeljenje za odnose s javnošću Američke ambasade u Bosni i Hercegovini i Opća biblioteka. 

 

Godišnja članarina u Centralnom odjeljenju je petnaest KM, kao i članarina u Čitaonici. Oni koji žele biti članovi i Centralnog odjleljenja i Čitaonice mogu platiti objedinjnu (godišnju) članarinu u iznosu od dvadeset KM. Godišnja članarina u područnim odjeljenjima (Crkvice, Radakovo, Sarajevska i Dječije odjeljenje) ostaje deset KM, a to je i iznos članarine u Centralnom odjeljenju za nezaposlena lica i penzionere čija je penzija niža od tri stotine i pedeset KM. U Centralnom odjeljenju postoji i jednodnevna članarina i ona iznosi jednu konvertibilnu marku. U posljednje dvije godine uvedena je i porodična članarina. Za Centralno odjeljenje i Čitaonicu ona iznosi trideset, a za područna odjeljenja - dvadeset KM. Jedna od novina je i kvartalno učlanjenje u područna odjeljenja. Cijena te članarine je pet KM. 


Posljednja novina koja je uvedena u Općoj biblioteci u Zenici, kada je u pitanju učlanjenje, je mogućnost kolektivnog učlanjenja za članove udruženja, sindikalnih podružnica i uposlenika (preduzeća, javne ustanove i sl.).  Takva vrsta učlanjenja može se realizovati samo u Centralnom odjeljenju i iznos te članarine je deset KM po korisiniku za godinu dana. Ova članarina važi godinu dana od dana učlanjenja, kao i sve druge vrste učlanjenja u Centralno odjeljenje i Čitaonicu.