28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Decembar 2012 13:33

Radovi na vodosistemu

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija mijenja vodoinstalacije u gradu Zenici na svakoj saobraćajnici na kojoj se postavlja nova asfaltna površina. Nova vodovodna linija je postavljena duž Ulice Aska Borića, na kojoj je asfaltirana kolovozna površina i gdje se trenutno radi na rekonstrukciji trotoara.

Timovi VIK-a danas rade na prespajanju nove vodovodne linije sa postojećom, duž Bulevara Kralja Tvrtka, zbog čega je jedan dio potrošača sa ovog područja ostao bez pitke vode.

 

- Zamjenom stare vodovodne linije duž Ulice Aska Borića, novom, putem koje će se snabdijevati potrošači s obje strane ove saobraćajnice, kao i na potezu od Lamele do Hotela Internacional, što se ovog dijela grada tiče bićemo mirni u narednih 50 godina, - izjavio je Ekrem Kahriman, direktor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Zenica.

 

Vječiti problem ovog dijela grada bili su slabi olovni spojevi, koji su propuštali vodu, pa se na ovaj način žele postići uštede, stabilnije snabdijevanje i mogućnost proširenja konzuma.

 

- Od 2005. godine, gdje god se planski postavljala nova asfaltna površina, mi smo postavljali novu vodovodnu instalaciju, ponegdje zamijenili i kanalizacionu, a ta aktivnost nastavlja se tokom izgradnje GGM-a, - kaže Kahriman, najavljujući da će do 2014. godine biti zamijenjene sve vodovodne instalacije u gradu.

 

Odgovarajući na pitanje kakav je kvalitet vode za piće, Kahriman je istakao da Zeničani imaju sreću da imaju Kruščicu, koja ima izvanredan kvalitet i ukus, a nesreću što se dio snabdijevanja, naročito u vrijeme slabe hidrološke situacije, oslanja na izvorište Babine rijeke, koja je zdravstveno ispravna ali je lošeg kvaliteta. –

 

Trenutno se snabdijevanje vrši u odnosu 25 posto sa izvorišta Babina rijeka i 75 posto iz Kruščice. Trudimo se da u Zenicu dovedemo Plavu vodu, kako bi Babinu rijeku potpuno eliminisali iz sistema vodosnabdijevaja, - kazao je Kahriman.

 

rtvze