16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 28 Novembar 2012 19:50

Zenički patent oduševio Nijemce

Protočna peć za pečenje papirne «harmonike» koja se ugrađuje u auto-filtere, u potpunosti projektovana, sagrađena i puštena po prvi put u pogonu u BiH. Dokaz je to da u našoj zemlji ima pameti, iskustva i mogućnosti da se dokažemo u svijetu. Petnaest i po metara dugu elektro-peć uinat poslovično sumnjičavim Nijemcima izradio je tim zeničke firme Bosio, kojeg predvodi dr. Jusuf Duraković. Prototip nove peći instaliran je i prošao probnu proizvodnju, a od ove sedmice je i zvanično nova peć u tešanjskom pogonu velikog njemačkog koncerna «Mann Hummel».

 

- Predložio sam Nijemcima da svoje plinske peći zamijene sa dvostruko jeftinijom, elektro peći, koju sam ja projektovao, a izgrađena je u potpunosti u Zenici. Čak je i softversko rješenje za rukovođenje, putem «tač-skrina» (touch screen) napravila zenička kompanija «Dalcom», kaže nam dr. Duraković, inače profesor na zeničkom Fakultetu za metalurgiju i materijale. Menadžeri «Mann Hummela» ostali su zatečeni ponudom iz Zenice. Bili su toliko sumnjičavi, da su postavili «nemoguće» uvjete, tek da iz pristojnosti ne odbiju ponudu iz Bosne.

 

- Ispočetka su otvoreno sumnjali da je tako nešto moguće, pogotovo da dolazi iz Bosne. Ipak, rukovodstvo tešanjskog pogona pružilo nam je punu podršku i bez njih ne bismo uvjerili Nijemce. Predloženo nam je da, o svom trošku, napravimo peć, probamo je u svom prostoru u Zenici, ako prođe njihova testiranja i probe, da je razmontiramo, te nanovo sklopimo u Tešnju. Ako se i tamo, nakon mjesec probe pokažu rezultati kakve tvrdimo, potpisaćemo ugovor i oni će preuzeti peć. Mi smo znali u šta ulazimo, a na kraju oni su bili sretniji od nas, naprosto su oduševljeni, kaže nam Duraković, koji je ove sedmice «predao» peć Nijemcima.

 

On ističe da bi projekat bio nemoguć bez pomoći ljudi iz tešnja, te ističe posebne zasluge u saradnji direktora Mann Hummel Tešanj Smaila Ramovića, menadžera održavanja Amira Kurtića i Avde Brka, vođe razvoja u ovoj uspješnoj kompaniji.

 

Nijemci namjeravaju da, za početak, dvije bosanske peći za filterske «harmonike» instaliraju u svojim pogonima, bilo gdje u svijetu. Bosanski patent, sa manje struje i dvostruko manje troškova, te znatno moderniji, uskoro može postati «standard» za ovu kompaniju, svjetskog lidera u proizvodnji filtera. Njemački koncern Mann Hummel ima fabrike u dvadeset pet država svijeta, na svim kontinentima, te proizvodi zračne i uljne filtere za sve vodeće svjetske auto i kamionske kompanije. Lani je imao globalni promet veći od pet milijardi KM. Svoj pogon u BIH ima u fabrici Unico filteri Tešanj, a zbog izuzetnih rezultata bh., pogona, uskoro namjerava u tešanjskom Jelahu da proširuje proizvodnju sa novim pogonima.