28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 26 Novembar 2012 02:19

Forum metalne industrije BiH

Premijer Fikret Plevljak prisustvovao je sjednici Organizacionog odbora Foruma metalne industrije BiH, održanoj  u Zenici. Na sjednici je razmatran Poslovnik o radu Organizacionog odbora, izabran predsjednik i njegov zamjenik, Izvještaj o radu Foruma u tekućoj godini, te doneseni planovi za narednu godinu. Govorilo se na koji način omogućiti metalnoj industriji bolju pozicioniranost u privrednoj slici i iznesena su mišljenja o postojećem stanju u određenim sektorima metalne industrije.

 

Doneseni su i Akcioni planovi djelovanja u narednoj godini, postavljeni na principima sistemskog djelovanja u ostvarivanju glavnih ciljeva Foruma: pozicioniranje metalne industrije kao bazne privredne grane za ekonomski razvoj BiH, promjene i izgradnju ekonomskih politika u entitetima i državi u pravcu stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i okruženja za industrijske djelatnosti, stvaranje povoljnijih uvjeta za kapitalna ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, unaprjeđenje inovativnih djelatnosti, povezivanje proizvodnih i naučno- razvojnih institucija, te promjene u obrazovnom sistemu u skladu sa potrebama društva i privrede, aktivno učešće privrede i naučnih insitutcija u izradi strateških planova na lokalnom, entitetskom i državnom nivou i stvaranje uvjeta za rješavanje problematike zaposlenih, poboljšanje uvjeta rada, povezivanje radnog staža, plaća i drugo.

 

-Sa stanovišta izvršne vlasti stanje je crnje nego je ovdje rečeno. Sa stanovišta izvršne vlasti mi smo klinički već mrtvi. Ovo drušrvo je u metastazi i da budem iskren teško je reći kojim putem treba ići kako bi se poboljšala cijela situacija. Nažalost, u svemu tome realna privreda, od koje svi živimo, bez obzira gdje radimo i plaću zarađujemo, prva je na udaru i najtežoj je situaciji. Moram reći da investitorima koji dođu u Zeničko- dobojski kanton nudimo sve mogućnosti za ulaganje i svake sedmice ostvarujemo kontakte sa nekoliko njih, ali nijedan ne ostaje. Borimo se žestoko da i ovi koji već rade u ZDK ne odu. Zato moramo biti svjesni da je rješenje provođenje reformi. Međutim, malo nas je spremno da te reforme i provodimo. Jasno nam je rečeno koje zakone trebamo mijenjati i zato ćemo svi zajedno morati biti odlučniji. Zajedno trebamo raditi na stvaranju javne svijesti o potrebama reformi i poduzimanje svih mjera o povećanju ukupne društvene produktivnosti. Bez toga mi ne možemo ići dalje. Moramo reći građanima da nam predstoji mnogo rada i znoja. Odnos realne privrede i budžeta nije pravedan i efikasan. Moramo biti saglasni da ne treba biti lažne solidarnosti i zadržavanja postojećeg stanja. Vlada ZDK stoji iza ovoga i podržava vas, kazao je premijer Plevljak.

 

Forum metalske industrije BiH okuplja sve kompanije metalnog sektora u BiH, Privredne komore BiH, naučno- obrazovne institucije i granske sindikate.

 

Pres služba ZDK