19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 22 Novembar 2012 07:59

Put u raj u subotu u BNP-u

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica ovih dana su u toku završne pripreme na trećoj premijernoj izvedbi u prvom tromjesečju 63. sezone. Riječ je o predstavi „Put u raj“ koju je prema tekstovima Miroslava Krleže režirao Gradimir Gojer, a premijera za ovu predstavu zakazana je za subotu, 24.11. u 19:30 sati i biće izvdena na Velikoj sceni BNP-a Zenica. Za inscenaciju ove predstave korišteni su dijelovi teksta filmskog scenarija Put u raj, esejistički tekstovi Epilog i Pour si move, te lirika iz knjiga Poezija i Simfonije, koje je adaptirao i dramatizirao reditelj predstave, dok je za dramaturške intervencije na tekstu bio zadužen Hasan Džafić.

 

 

Predstava „Put u raj“ na Velikoj sceni BNP-a postavljena je u povodu obilježavanja 120 godina od rođena ovog istaknutog hrvatskog dramskog pisca, noveliste i romansijera. Glumačku ekipu predstave čine: Adis Mehanović, Muhamed Bahonjić, Siniša Vidović, Nusmir Muharemović, Mugdim Avdagić, Faketa Salihbegović - Avdagić, Haris Burina, Uranela Agić – Burina, Lana Zablocki – Džehverović, Predrag Jokanović, Anđela Ilić, Miroljub Mijatović, Ištvan Gabor te članovi i članice Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica. Ideju za scenografiju, izbor kostima i muzike potpisuje Gradimir Gojer, a realizaciju kostima i scenografije Mensur Begićević.


Prema riječima reditelja predstave sam ju je Krleža okarakterizirao kao „antiratni rekvijem“. „Ako nakon gledanja naše predstave bude jedan pacifist više na zemaljskoj kugli, postigli smo cilj...“, rekao je Gojer. On ovu predstavu, kao rediteljski uradak, posvećuje uspomeni na velikog bosanskohercegovačkog i hrvatskog slikara i grafičara Mersada Berbera, koji je, kako kaže, nažalost, bio jedan od rijetkih, strasnih čitača Krležinih djela. On ističe da ova predstava, pored obilježavanja 120 godina od rođena Miroslava Krleže može obilježiti i pedeset godina kontinuiranog pregalaštva i istinske predanosti teatru dvojice glumaca Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Predraga Jokanovića i Ištvana Gabora.

 

Nedžad Fejzić, teatrolog BNP-a Zenica nada se da će Bosansko narodno pozorište Zenica, vraćajući na scenu Krležu, na svoj način i pokazati svoju teatarsku, ali, naravno, i širu kulturnu, „supstancijalnu“ povezanost sa, u ovom slučaju, iznimnom veličinom Krležine dramske riječi, koja je upravo, za zenički teatar bila neiscrpan izvor za hrabre, ali, isto tako, i riskantne kolumbovske iskorake u nepoznate teatarske i ine prostore. Ovdje, pri tom, Fejzić misli, prije svega, na uprizorenja Krležinog ranog dramskog opusa (Kristifor Kolumbo, Hrvatska rapsodija, Legenda) u kojima je, na sceni BNP-a, već je odavno primjećeno, njegova riječ najautentičnije i teatarski najuvjerljivije zvučala. Postavljanjem Puta u raj, posljednjeg Krležinog dramskog teksta, zeničko Pozorište zatvara/otvara duhovno-simbolički krug sa Krležinim dramskim prvijencem – Legendom.

 

puturaj02